Bosna i Hercegovina se pridružila Partnerstvu za otvorenu vlast

Bosna i Hercegovina se pridružila Partnerstvu za otvorenu vlast

Bosna i Hercegovina se pridružila Partnerstvu za otvorenu vlast

Tokom događaja kojim je obilježena treća godišnjica inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, Bosna i Hercegovina je i zvanično postala 65. zemlja članica. 

Otkako je ustanovljena, 2011. godine, inicijativa za otvorenu vlast je proširena sa osam na 65 zemalja članica, koje su zajedno napravile preko 2.000 reformi u sklopu 87 nacionalnih akcionih planova. 

Partnerstvo za otvorenu vlast je multilateralna inicijativa čiji je cilj osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima. Inicijativu vodi Upravni odbor čiji su članovi predstavnici vlada i organizacija civilnog društva. Temeljna načela Partnerstva su: transparentnost, sudjelovanje građana, odgovornost, te tehnologije i inovativnost.

Izvor: Open Government Partnership

Ovaj tekst je objavljen u sklopu projekta 'Public Data Now' podržanog od strane Holandske ambasade u BiH. Tekstove vezane za pristup podacima i data novinarstvo možete čitati u našem serijalu ovdje.