Otvorena vlast nisu samo otvoreni podaci

Otvorena vlast nisu samo otvoreni podaci

Otvorena vlast nisu samo otvoreni podaci

Na današnjoj sesiji održanoj u okviru konferencije Point 3.0 raspravljano je o inicijativama za otvorenu vlast i značaju otvorenih podataka za medije i političku odgovornost.

"Otvorenost podataka nije dovoljna za otvorenu vlast" i "otvorenost podataka nije dovoljna ukoliko ih nema ko analizirati" bili su neki od najčešćih komentara učesnika i gostiju panel diskusije pod nazivom "Otvoreno/zatvoreno: vlast i građani" održanoj 22.5. u okviru trećeg izdanja konferencije Point: politička odgovornost i nove tehnologije u Art kinu Kriterion u Sarajevu.

Sesiju su zajedno organizirali Centar za društvena istraživanja Analitika i Mediacentar Sarajevo, a prisutnima su se u okviru nje obratili Nout van der Vaart. član tima za društveno angažovanje Open Government Partnership, Krzysztof Izdebski, poljski advokat koji se bavi slobodnim pristupom informacijama i njihovom upotrebom, Anto Bajo, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i saradnik na Institutu za javne financije, Darko Brkan iz UG Zašto ne i Maja Branković iz Transparency Internationala BIH. Sesiju, organiziranu u okviru projekta Otvoreni podaci za slobodno novinarstvo, moderirala je Nermina Voloder iz Analitike.

Panelisti su raspravljali o važnosti članstva u Partnerstvu za otvorenu vlast, te inicijativama za otvorenost vladinih podataka u zemljama koje još uvijek nisu članice Partnerstva. Posebnu pažnju prisutnih je privukla diskusija o ulozi medija u korištenju otvorenih podataka i pozivanju vlade na odgovornost, te pitanje da li transparentnost može negativno utjecati na političku odgovornost - da li otvoreni podaci mogu "preplaviti" prostor i obeshrabriti one koji bi ih trebali analizirati? Panelisti su pozvali novinare, aktiviste i predstavnike nevladinih organizacija da šire ideju otvorene vlasti.

Konferencija Point 3.0: Politička odgovornost i nove tehnologije traje do 24.5. Vijesti i diskusije možete pratiti uživo na web sajtu organizatora, te putem Twitter hashtaga #Point30.