Bh. mediji i LGBT zajednica: Najviše preuzetih i neutralnih vijesti

Bh. mediji i LGBT zajednica: Najviše preuzetih i neutralnih vijesti

Bh. mediji i LGBT zajednica: Najviše preuzetih i neutralnih vijesti

Najveći broj vijesti koje mediji u BiH objave o LGBT populaciji predstavljaju agencijske vijesti koje preuzimaju iz svjetskih i regionalnih medija.
 
Foto: SOC, Rozi izvještaj
 
Domaće vijesti iz BiH, manje su zastupljenje od stranih vijesti o LGBT osobama i temama, jedan je od zaključaka dijela publikacije Rozi izvještaj 2016. posvećenog medijskom izvještavanju o LGBT populaciji.
 
"Upravo zbog takvog pristupa medija, iz svijeta najčešće do nas dolaze samo senzacionalističke vijesti ili vijesti iz crne hronike, uglavnom o napadima koji su se desili tokom parada ponosa ili nekih drugih događaja", navodi se u izvještaju.
 
U istraživanje su bili uključeni štampani, televizijski mediji i web portali, a rezultati pokazuju da je najviše neutralnih priloga i tekstova posvećenih ovoj tematici, zatim slijede pozitivni izvještaji, dok je najmanji broj negativnih novinarskih priča.
 
Iz Sarajevskog otvorenog centra, organizacije koja je priredila izvještaj, navode da takav način medijskog izvještavanja ukazuje na potrebu da se radi na dodatnoj edukaciji o izvještavanju o marginalizovanim grupama.
 
Većina informacija koje su se odnosile na BiH u vezi su s aktivnostima koje organizuju LGTBI organizacije, prije svega Sarajevski otvoreni centar, a o drugim organizacijama se piše nekoliko puta tokom godine, uglavnom povodom obilježavanja Međunarodnog dana protiv homofobije i transfobije.
 
"S druge strane, najviše vijesti iz regije odnosilo se na parade ponosa, što pokazuje da taj aktivistički događaj ima onaj potencijal koji je potreban da privuče pažnju novinara i novinarki", stoji u izvještaju.
 
U Rozom izvještaju su navedene i smjernice za djelovanje medija u BiH, a kao važan aspekt navodi se suzdržavanje od poticanja na mržnju. Pored toga, novinarima se savjetuje da koriste rodno senzitivan jezik i politički korektnu LGBTI terminologiju, kao i da koriste svoju ulogu “u cilju edukacije javnosti, borbe protiv stereotipa i predrasuda i promicanja tolerancije".
 
"Mediji u BiH trebaju tretirati LGBTI teme kroz prizmu afirmacije ljudskih prava; birati ilustracije koje prate članke tako da odgovaraju temi, umjesto senzacionalističkih fotografija; te više izvještavati o kulturnim, društvenim, pravnim i političkim pitanjima LGBTI osoba u BiH".
 
Kompletan izvještaj možete pročitati ovdje.