Kako izvještavati o trans osobama

Kako izvještavati o trans osobama

Kako izvještavati o trans osobama

Da bi se izbjeglo senzacionalističko izvještavanjeo trans osobama, donosimo preporuke za dobro izvještavanje, rječnik termina, i to šta je uvredljiv jezik.
 
"Preporuke za medije o izvještavanju o trans osobama" naziv je nove publikacije udruženja Gayten – LGBT iz Srbije, koja bi trebala pružiti smjernice svim novinarima i novinarkama koji izvještavaju o trans osobama.
 
Priče koje se tiču trans osoba u medijima su često predstavljene na senzacionalistički način i doprinose negativnim stereotipima, a novinari bi mogli pomoći da se takvo stanje promijeni upotrebom odgovarajućeg jezika koji pokazuje poštovanje, štiti privatnost i dostojanstvo trans osoba, navodi se u priručniku.
 
Priručnik se sastoji od šest preporuka za medijsko izvještavanje, prezentuje primjere pravilne i nepravilne upotrebe jezika, i skreće pažnju na pogrdan i uvredljiv jezik. 
 
Cilj ovih preporuka je stvaranje prostora za ustaljeno izvještavanje koje uvažava i poštuje trans osobe i zajednicu i izbjegava senzacionalističko izvještavanje i pisanje. Pored toga, priručnik bi trebao predstavljati podršku i smjernicu novinarima da se ne osjećaju nelagodno kada izvještavaju o trans osobama i da usvoje pojmove i terminologiju koji to omogućavaju, navodi se u tekstu publikacije.
 
Publikaciju "Preporuke za medije o izvještavanju o trans osobama" možete preuzeti ovdje.