AP dozvoljava upotrebu zamjenice "they" u jednini za rodno nebinarne osobe

AP dozvoljava upotrebu zamjenice "they" u jednini za rodno nebinarne osobe

AP dozvoljava upotrebu zamjenice "they" u jednini za rodno nebinarne osobe

Odluka američke novinske agencije je uslijedila nakon više godina rasprava unutar struke o pravilnoj upotrebi jezika kada se piše o ljudima koji su rodno nebinarni i ne koriste zamjenice koje određuju rod.
 
Foto: Pixabay
 
Associated Press će prvi put dopustiti novinarima da koriste "they" (oni) kao zamjenicu u jednini, u pojedinim slučajevima kada druga odgovarajuća zamjena ne postoji.
 
U pojašnjenju se navodi da je drugačija formulacija poželjna, i da je jasnoća glavni prioritet jer je za mnoge čitaoce rodno neutralna upotreba jezika nepoznanica.
 
"Iskoristite ime osobe umjesto zamjenice, ili na drugi način formulišite rečenicu, kad god je to moguće. Ukoliko je they/them/their neophodno, objasnite u tekstu da osoba preferira rodno neutralnu zamjenicu."
 
Takva odluka AP-a donesena je iz dva razloga - kao priznanje da se i u govornoj formi "they" koristi kao jednina, ali i kao priznanje potrebe za zamjenicom za ljude koji se ne identificaraju određenjem "on" ili "ona", objasnila je glavna urednica stila AP-a, Paula Froke.
 
"Potrebno je da kontekst jasno ukazuje na to da se they odnosi samo na jednu osobu", naglasila je Froke.
 
AP nije prvi američki medij koji je uveo ovu promjenu. Baltimore Sun počeo je s korištenjem zamjenice "they" u jednini 2012. godine, a zatim i Washington Post, 2015. godine.