25 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

25 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

25 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

NUNS i UNS pozivaju na polaganje vijenca na mjesto gdje je Ćuruvija ubijen

foto: Predrag Mitić / Slavko Ćuruvija fondacija

Danas, 11. aprila, navršava se 25 godina od ubistva urednika i vlasnika lista „Dnevni telegraf“ Slavka Ćuruvije.

Povodom godišnjice od ubistva Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pozivaju kolege i prijatelje Slavka Ćuruvije da danas u 12 sati dođu u Svetogorsku 35 u Beogradu, gdje je Slavko ubijen, zajedno sa članovima porodice, prijateljima i kolegama kod spomen-obilježja polože vijence i zapale svijeće.

 

Ubistvo Slavka Ćuruvije, kako je naveo NUNS, jedini je slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dobio sudski epilog. Međutim, dodaje se, zbog loše vođene istrage od strane tužilaštva, ubice su i dalje na slobodi, dok se o nalogodavcima nikada nije vodila istraga.

Podsjetili su da je Apelacioni sud u Beogradu u februaru, deset mjeseci nakon što je presudio, objavio da je preinačio prvostepenu presudu kojom su pripadnici Službe državne bezbjednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak bili osuđeni na kazne zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije i pravosnažno ih oslobodio.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u prolazu ispred zgrade u kojoj je živio. Suđenje za ubistvo je počelo u junu 2015., sedamnaest godina od njegovog ubistva Ćuruvije.
 
Prvostepeni sud je dva puta donio istu presudu – ukupno 100 godina zatvora za četvoricu okrivljenih. Apelacioni sud ih je posljednjom presudom oslobodio.


Izvor: NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.