Zašto bi redakcije i novinari trebali koristiti Twitter Spaces

Šta je Twitter Spaces i zašto bi redakcije i novinari trebali koristiti tu funkciju

Zašto bi redakcije i novinari trebali koristiti Twitter Spaces

Twitter Spaces je najpopularniji među novinarima i redakcijama iako je namijenjen svim korisnicima te društvene mreže.

foto: Pixabay

Twitter Spaces je funkcija koju je ta kompanija uvela kao način za vođenje uživo audio diskusije među korisnicima te platforme, a ujedno pruža i priliku redakcijama i novinarima da razgovaraju sa svojom publikom o tome šta se dešava u svijetu.
 
Twitter Spaces je lansiran kao proizvod samo za mobilne uređaje za odabrani broj korisnika još u decembru 2020. dok je za šire mase uveden u maju 2021. a sada ga može koristiti svako ko ima više od 600 pratilaca.
 
Twitter Spaces se može nazvati i kao interaktivni uživo podcast a diskusija se može snimiti te slušati u roku od narednih 30 dana. Ova funkcija Twittera je besplatna i lako joj se pristupa. 
 
Iz kompanije Twitter na njihovom blogu su naveli i primjere kako su pojedine redakcije koristile Spaces.
 
Intervjui su savršen format za Spaces. Novinarka iz redakcije NPR je jednom prilikom, između ostalog, uživo intervjuisala američkog hirurga i s njim razgovarala o vakcinama ali i životu poslije pandemije a nakon toga je taj razgovor snimila i ponovo emitovala njegove najvažnije sadržaje na radiju i u podcastima. Iz kompanije Twitter kažu i da ukoliko novinar želi podstaći dalje interesovanje za razgovor, može na primjer razmotriti i tvitanje najvažnijih trenutaka ili izjava tokom i nakon intervjua.
 
Objavljuješ novu priču? Pokrećeš podcast ili neku novu emisiju? Twitter Spaces daje novinarima priliku da s publikom podijele takve novosti ili pak da s njima razgovara o novom članku ili predstavi njegove dijelove. Na primjer, nakon što je Mississippi Today objavio članak o naporima za uklanjanje vode nakon historijske oluje u Jacksonu u Mississippiju, novinar iz HuffPosta je bio domaćin razgovora s lokalnim novinarima na terenu kako bi se o ovoj priči više razgovaralo.
 
Pitanja i odgovori. Na dan kada je tada novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden trebao održati svoje prvo obraćanje Kongresu, iz redakcije NPR su organizovali sesiju na Spacesu gdje su postavljali pitanja svojim slušaocima te razgovarali o prvih 100 dana na vlasti američkog predsjednika kao i o tome šta su očekivali da će čuti od Bidena u njegovom govoru u Kongresu. 
 
Spaces je također idealan za pokretanje redovnih emisija isključivo za vašu Twitter publiku. Urednica New York Magazina, voditeljica podcasta i saradnica New York Timesa Kara Swisher vodi sedmičnu emisiju sa Caseyjem Newtonom iz Platformera. Svakog četvrtka idu uživo na Twitter Spaces kako bi diskutovali o najvećim pričama iz prethodne sedmice. To je prostor za slušaoce koji su zainteresovani za tehnologiju, medije i poslovne vijesti.
 
Izvještavanje direktno s terena. Reporteri koji izvještavaju o nekoj priči s druge lokacije mogu koristiti Spaces za uživo slanje zvuka sa svojih iOS ili Android uređaja bez potrebe za reportažnim kolima ili čekanja dok se ne vrate u redakciju. 
 
Bilo ko može biti domaćin Spacesa ili biti domaćin drugim korisnicima Twittera, mada se ova funkcija do sada najviše pokazala popularnom među novinskim kućama, uključujući The Financial Times, The New Statesman, The Telegraph, Tortoise i Bloomberg.
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.