9 besplatnih alata za uređivanje fotografija

9 besplatnih alata za uređivanje fotografija

9 besplatnih alata za uređivanje fotografija

Iako je Adobe Photoshop dominantan alat za uređivanje slika među profesionalcima, za amatere kojima nije potrebno toliko opcija postoje brojne alternative. Donosimo vam prikaz 9 besplatnih online programa koji nude opcije od jednostavnog dodavanja filtera do uređivanja slika po pixelima.

1. Pixlr

Pixlr je besplatni online program za uređivanje slika koji se otvara u browseru. Slike možete dodavati sa kompjutera, otvoriti uz pomoć URL-a ili u njemu otvoriti albume sa vašeg Facebook profila. Najsličniji je Photoshopu, ima mnoge slične funkcije i kratice.

2. Sumopaint

Sumopaint je dostupan online a možete ga preuzeti i kao aplikaciju. Iako nije "sposoban" kao Photoshop, Sumoplant ima sasvim dovoljno alata za jednostavno uređivanje slika, a dostupna je i pro verzija.

3. PicMonkey

PicMonkey je web aplikacija za zabavno uređivanje slika koja koristi filtere slične onima na Instagramu. Uključuje zanimljive opcije poput uklanjanja bora, maskare i karmina, kao i naljepnice poput brkova i šešira. Kao i većina drugih online alata, i PicMonkey nudi besplatnu i pro verziju.

4. Splashup

Splashup (bivši Fauxo) je jednostavni uređivač za početnike. Slike možete dodavati sa Facebooka, Flickra, Picase i Photobucketa ili uploadovati ih sa kompjutera. Splashup ima samo osnovne alate i pogodan je za rezanje, razmazivanje ili neku sličnu jednostvnu operaciju i ne nudi operacije kao što su podešavanje nivoa svjetlosti, zasićenosti i živosti.

5. Picfull

Ponos Picfulla je uređivanje slika u samo jednom kliku. Ukoliko želite brzo i jednostavno da promijenite izgled slike, uz Picfull je to moguće jednostavno koristeći neki od 20-ak dostupnih filtera.

6. Fotor

Fotor je online uređivač slika koji ima slične alate kao i PicMonkey. Sadrži mnogo filtera od kojih je moguće izabrati i 7 crno-bijelih, kao i niz zabavnih naljepnica.

7. GIMP

GIMP je open source program koji postoji gotovo koliko i Photoshop. Uz GIMP možete raditi malo detaljnije uređivanje slika, te dodavati stvari kao što su magla ili bljesak. Iako nije jednostavan za korištenje kao neki od ostalih na ovoj listi, količina opcija koje nudi čine GIMP vrlo korisnim programom.

8. Image Tricks

Image Tricks je alat dostupan za Mac korisnike u besplatnoj i pro verziji. Nudi brojne filtere i efekte, te okvire i prilagodljive slojeve.

9. Seashore

Seashore je open source editor namijenjen Mac korisnicima za jednostavno uređivanje slika putem osnovnih alata. Iako su neki od alata prilagodljivi, nedostaje mu filtera i specijalnih efekata.

Članak "9 Best Free Image Editors" objavljen je 22.7.2013. na web sajtu Mashable. Kompletan članak u izvornoj verziji možete pročitati ovdje.