Feministički principi interneta

Feministički principi interneta

Feministički principi interneta

Publikacija „Feministički principi interneta: Bosna i Hercegovina i regija“ bavi se pitanjima jednakosti žena i queer osoba na internetu.
 
Publikacija, koju je za organizaciju One World Platform, a uz podršku Asocijacije za progresivne komunikacije, napisala Erna Ključić, urednica portala Zenskaposla.ba, nastala je iz želje da se široj javnosti u Bosni i Hercegovini približe načela koja se odnose na feminizam i internet, te da internet postane inkluzivan prostor uz feminističke principe kao osnovne vodilje. Feministički principi interneta su ustanovljeni 2014. godine na konferenciji Asocijacije za progresivne komunikacije (APC) u Maleziji i odnose se na pet područja: pristup, pokreti i javno učešće, ekonomija, izražavanje i djelatnost, te teže da ukažu na jednaku potrebu uživanja interneta i za žene i queer osobe.
 
Svako od područja navedenih u principima obrađen je u posebnom poglavlju uz statističke i anegdotalne podatke iz Bosne i Hercegovine i regije i bavi se konkretnim pitanjima poput online kampanja za ljudska prava, alternativne ekonomije i pornografije na internetu. Ovako napisana publikacija predstavlja dragocjen izvor jasno izloženih informacija i principa za predstavnike i predstavnice civilnog društva, blogere i blogerke, novinare i novinarke i sve druge koji svakodnevno djeluju u internet prostoru.
 
Publikaciju možete preuzeti ovdje.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.