A / B / C / Č / Ć / D / / Đ / E / F / G / H / I / J / K / L / M / N / O / P / Q / R / S / Š / T / U / V / W / X / Y / Z / Ž /

Zijah Gafić

Title

Zijah Gafić

Zijah Gafić je rođen u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je Svjetsku književnost na Univerzitetu u Sarajevu. 2001. godine, njegove reportaže osvajaju Stipendiju Ian Parry. Te godine, on također dobija nagradu na World Press Photo Konkursu, te sudjeluje na Master radionici prestižnog World Press Photo Joop Konkursa. 2002. godine, njegovi foto-eseji osvajaju dvije nagrade na World Press Photo Konkursu. Te godine, njegov rad je također nagrađen Visa Nagradom: Kodak za mlade novinare u Perpignanu. 2003. godine, imenovan je jednim od 30 fotografa u nastajanju od strane časopisa Photo District News, i dobio posebno priznanje HSBC Fondacije. Te godine, dobija i Godišnju nagradu Grada Praga, te Glavnu Discovery of the Year (Otkriće godine) Nagradu na Fotografskim susretima u Arlesu. 2005. godine, njegov rad u Čečeniji nagrađen je Giacomelli Memorial Fund nagradom. 2006. godine, nominiran je za UNICEFovu Nagradu Fotografa godine za svoj rad u Indiji. 2007. godine osvaja Grant za editorijalnu fotografiju Getty Imagesa za rad na projektu Troubled Islam (Problemi sa Islamom), kao i Godišnju nagradu Photo District Newsa. Njegov rad je 2007. godine ušao i u selekciju za godišnju nagradu Američke fotografije. Te godine, bio je i finalist za Nagradu Hassleblad Masters. 2008. godine dobija OPA Grant za projekat Muslims of NY (Muslimani u New Yorku). 2010. godine dobija i grant za projekat U potrazi za izgubljenim identitetom (Quest for Identity). 2010. godine također prima Russo Nagradu za ratno izvještavanje, kao i Godišnju nagradu Photo District News za U potrazi za izgubljenim identitetom.

Redovno objavljuje svoje radove u časopisima i novinama, kao što su: Oslobođenje, Le Monde 2, La Reppublica, Photo, Telegraph Magazine, The New York Times Magazine, Tank, L'Espresso, Newsweek, The Times Magazine, Wired, Vanity Fair.

Njegovi radovi prikazivani su na mnogim mjestima u Perpignanu, Arlesu, Amsterdamu, Londonu, Milanu, New Yorku, Ženevi. Njegov foto-esej o posljedicama rata u Bosni i Hercegovini objavljen je u knjizi Priče iz globaliziranom svijetu (Tales from a Globalizing World), u izdanju Thames & Hudsona. Njegove fotografije uvrštene su i u Thames & Hudson publikaciju Fotografija kao savremena umjetnost (Photography as Contemporary Art). Njegove glavne teme su društva u sukobu / tranziciji, od Bosne do Ruande, od Čečenije do Iraka.

Njegovi projekti Problemi sa Islamom: kratke priče iz problematičnih društava (Troubled Islam: short stories from troubled societies) i U potrazi za izgubljenim identitetom objavljeni su kao knjige u izdanju kuća De.MO, SAD, War Photo Limited Muzeja. Zijah Gafić živi u Sarajevo, i predstavlja ga VII Photo Agency.

Zijah Gafić

Objavljeni tekstovi na MC_online: