A / B / C / Č / Ć / D / / Đ / E / F / G / H / I / J / K / L / M / N / O / P / Q / R / S / Š / T / U / V / W / X / Y / Z / Ž /

Davor Marko

Title

Davor Marko

Rođen 10. oktobra 1980. godine u Osijeku (Hrvatska), diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (Srbija) 2004. godine. Magistrirao je na programu ljudskih prava i demokratije, Centra za interdisciplinarne studije u Sarajevu, kao student generacije 2005/2006, gdje danas radi kao akademski tutor.

Autor je knjige “Zar na Zapadu postoji neki drugi Bog?”, koja tematizira problem medijskog izvještavanja o islamu, urednik je medijskog vodiča za praćenje romske manjinske problematike „PROMIcanje medijske odgovornosti u multikulturalnim društvima“.

Također je učestvovao u velikom broju analiza medijskog sadržaja kao saradnik Media plan institute i Mediacentra iz Sarajeva. U fokusu njegovog istraživačkog rada je odnos medija prema različitostima, tretman manjina i religije u medijima, izvještavanje medija o ljudskim pravima, kao i (zlo)upotreba medijskog jezika i stereotipa u izvještavanju o “drugom”.

Dvije godine radio je kao projektni i programski koordinator Media plan instituta, a još uvijek je aktivan u novinarstvu kao saradnik brojnih pisanih medija iz BiH i regiona, poput beogradskog «Ekonomista», sarajevskih «Novih pogleda» (koje uređuje)  i «Dana», mostarskog «Statusa», subotičke «Hrvatske riječi», te online magazina «Puls demokratije».