Ministarstvo pravde SAD-a tuži TikTok zbog navodnog kršenja zakona o privatnosti djece

Ministarstvo pravde SAD-a tuži TikTok zbog navodnog kršenja zakona o privatnosti djece

Ministarstvo pravde SAD-a tuži TikTok zbog navodnog kršenja zakona o privatnosti djece

Posljednja tužba prati slične slučajeve u Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropskoj uniji 

foto: Pixabay / Ilustracija

Ministarstvo pravde, zajedno sa Federalnom trgovinskom komisijom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u petak je podnijelo građansku tužbu protiv platforme TikTok i njene matične kompanije ByteDance zbog, kako su naveli, kršenja Zakona o zaštiti privatnosti djece na internetu.

Kršenjem ovog zakona, objašnjavaju iz ministarstva, dovelo je do toga da milioni djece mlađe od 13 godina koriste aplikaciju TikTok. Time su bili podvrgnuti opsežnom prikupljanju podataka i omogućena im je interakciju s odraslim korisnicima i pristup sadržaju za odrasle. Tužbom se traže kazne i zabrana platforme.

Propisima zakona zabranjuje se operaterima web stranica da svjesno prikupljaju, koriste ili otkrivaju lične podatke djece mlađe od 13 godina, osim ako ne obavijeste roditelje te djece i od njih ne dobiju pristanak. Prema propisima se od operatera web stranica zahtijeva da izbrišu lične podatke prikupljene od djece na zahtjev njihovih roditelja.
 
U saopštenju Ministarstva pravde se podsjeća da je Vlada SAD-a 2019. godine tužila TikTokovog prethodnika, kompaniju Musical.ly, zbog kršenja istog zakona, a da su od tada optuženi bili podvrgnuti sudskom nalogu koji je od njih zahtijevao da preduzmu posebne mjere kako bi se pridržavali propisa.

“Odjel je duboko zabrinut što je TikTok nastavio prikupljati i čuvati lične podatke djece uprkos sudskom nalogu koji zabranjuje takvo ponašanje”, rekao je vršilac dužnosti pomoćnika državnog tužioca Benjamin C. Mizer. “Ovom akcijom Odjel nastoji osigurati da TikTok poštuje svoju obavezu zaštite prava na privatnost djece i nastojanja roditelja da zaštite svoju djecu”, dodao je.

TikTok je, kako se navodi u posljednjoj tužbi, od 2019. do danas svjesno dozvoljavao djeci da otvaraju TikTok naloge i da kreiraju, gledaju i dijele kratke video zapise i poruke sa odraslima i drugima na platformi. Optuženi su, dodaje se, prikupili i zadržali širok spektar ličnih podataka od djece bez obavještavanja ili pristanka njihovih roditelja. Čak i za naloge koji su kreirani u „Kids Modeu“ (verziji TikToka namijenjenoj djeci mlađoj od 13 godina), optuženi su nezakonito prikupljali i zadržavali e-mail adrese djece i druge vrste ličnih podataka. Takođe, kako se dodaje, kada su roditelji otkrili naloge svoje djece i tražili od optuženih da izbrišu naloge i informacije, optuženi su često propustili da ispoštuju te zahtjeve. Optuženi su takođe imali neefikasna interna pravila i procese identifikacije i brisanje TikTok naloga koje su kreirala deca.

Optuženi su, piše Ministarstvo pravde, nastavili da rade isto iako im je sudski nalog to zabranio.

Glasnogovornik TikToka Michael Hughes je, kako piše CNN, odbacio optužbe. „Ne slažemo se s ovim navodima od kojih se mnoge odnose na prošle događaje i prakse koje su činjenično netačne ili su riješene“, izjavio je Hughes, prenosi CNN.

„Ponosni smo na naše napore da zaštitimo djecu i nastavit ćemo da ažuriramo i unapređujemo platformu“, dodao je Hughes između ostalog.

TikTok je jedna od najpopularnijih platformi društvenih mreža na svijetu. BBC prenosi istraživanje Pew Researcha koji su pokazali da više od 60 posto tinejdžera u SAD-u u dobi od 13-17 godina koristi platformu, od čega više od polovine na dnevnoj bazi. Navodi se i da TikTok ima više od milijardu korisnika širom svijeta i više od 170 miliona u SAD-u.

Ova tužba, piše Guardian, prati slične slučajeve u Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropskoj uniji koji su doveli do toga da su regulatori kaznili TikTok milionima dolara zbog tvrdnji da nije zaštitio djecu na platformi i da je pogrešno rukovao njihovim podacima. Dodaje se da je ovaj slučaj i dio šireg sukoba između američke vlade i ByteDancea, nakon što je američki Kongres ranije ove godine usvojio nacrt zakona koji kineskoj kompaniji daje godinu dana da proda TikTok ili će biti suočena sa potpunom zabranom aplikacije.

Guardian piše da je Senat SAD-a usvojio u prošli utorak nacrt zakona kojim se proširuje Zakon o zaštiti privatnosti djece i tinejdžera na internetu na tinejdžere do 17 godina a koji zabranjuje ciljano oglašavanje prema djeci i tinejdžerima i daje roditeljima i djeci mogućnost da brišu njihove podatke sa platformi društvenih mreža. Zakon bi trebao biti usvojen u Zastupničkom domu SAD-a, koji je trenutno na pauzi do septembra.

Izvor: Ministarstvo pravde SAD, Guardian, BBC, CNN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.