Američki Senat odobrio ''TikTok'' zakon

Usvojen zakon kojim se zabranjuje TikTok u SAD-u

Američki Senat odobrio ''TikTok'' zakon

TikTok će se zabraniti u SAD-u ako kineska firma ByteDance ne proda kompaniju u narednih devet mjeseci.

foto: Pixabay

Američki Senat je u utorak odobrio zakon koji će zabraniti popularnu platformu za kratke videe TikTok u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ako vlasnik kompanije, kineska tehnološka firma ByteDance, ne proda kompaniju u narednih devet mjeseci do godinu dana. 

Predstavnički dom SAD-a usvojio je zakon u subotu, a američki predsjednik Joe Biden je rekao da će ga potpisati danas.

U okviru ovog zakona odobrena je i pomoć u iznosu od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan. Sada je na redu da Biden potpiše odluku kako bi se ona u potpunosti finalizirala i odobrila.

Biden je nakon glasanja u Senatu u utorak rekao da zakon ima namjeru da "ojača nacionalnu sigurnost i pošalje poruku svijetu o moći američkog vodstva" te da se odlučno "zalažu za demokratiju i slobodu a protiv tiranije i ugnjetavanja".

"Godinama smo dopuštali kineskoj komunističkoj partiji da kontroliše jednu od najpopularnijih aplikacija u Americi...", rekao je senator Marco Rubio. "Novi zakon će zahtijevati od kineskog vlasnika da proda aplikaciju. Ovo je dobar potez za Ameriku", dodao je.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je kritikovalo zakon, tvrdeći da "iako SAD nikada nije pronašla nikakve dokaze da TikTok predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost SAD-a, nikada nisu prestali da idu protiv TikToka".

Iz TikToka je rečeno da će ići na sud kako bi pokušali osporiti ovaj zakon tvrdeći da se njime krši Prvi amandman. BBC piše da bi moglo proći nekoliko godina prije nego što platforma bude zabranjena u SAD-u, jer bi pravni postupak odgodio proces. TikTok je rekao da ByteDance "nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje".

Njen izvršni direktor Shou Zi Chew rekao je prošlog mjeseca da će kompanija nastaviti činiti sve što može, uključujući korištenje svojih "zakonskih prava" za zaštitu platforme.

ByteDance je ohrabrio TikTok korisnike i kreatore sadržaja da izraze svoje protivljenje zakonu.

Prošle sedmice je ova kompanija društvenih mreža saopštila da će zakon "pogaziti prava na slobodu govora 170 miliona Amerikanaca, uništiti sedam miliona kompanija i zatvoriti platformu koja godišnje doprinosi američkoj ekonomiji 24 milijarde dolara".

Američka unija za građanske slobode saopštila je da bi zabrana TikToka "postavila alarmantan globalni presedan za pretjeranu kontrolu vlade nad platformama društvenih mreža", navodeći da ako SAD zabrane platformu u stranom vlasništvu, to će izazvati efekte kopiranja u drugim zemljama.

Reuters navodi da je četvorogodišnja bitka oko TikToka, koji koristi 170 miliona ljudi u SAD-u, samo jedan front u ratu oko interneta i tehnologije između Washingtona i Pekinga.

Izvor: Reuters, BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.