Dvije godine od smrti novinara Vladimira Matijanića

Dvije godine od smrti novinara Vladimira Matijanića

Dvije godine od smrti novinara Vladimira Matijanića

Hrvatsko društvo novinara naglašava da niko još nije odgovarao za smrt novinara
 
foto: HND
 
Na današnji dan, prije dvije godine, preminuo je novinar portala Index.hr Vladimir Matijanić, javilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND).
 
HND je naglasio da niko do sada, u 730 dana, nije odgovarao za smrt, kako su naveli, najboljeg novinara svoje generacije, koji je preminuo nakon što je danima bezuspješno tražio pomoć ljekarskog osoblja KBC-a Split, a Hitna ga pomoć odbila odvesti u bolnicu. 
 
“Ne zaboravljamo kako su bešćutno i sramotno ministar zdravstva (Hrvatske) Vili Beroš i fantomsko povjerenstvo zataškali Matijanićev slučaj te kako ništa nije poduzeto da se kazne odgovorni”, naglašeno je u današnjem saopštenju HND-a. 
 
“Medicinski potpomognuto ubojstvo našega kolege Vladimira Matijanića očekivano je zataškano da glavni krivci ne bi snosili nikakvu, pa ni političku odgovornost, a o moralnoj je izlišno govoriti, uz svesrdnu pomoć DORH-a, koji je skandaloznom odlukom Općinskog državnog odvjetništva u Splitu u prosincu prošle godine odbacio kaznenu prijavu protiv niza osoba za nesavjesno liječenje Vladimira Matijanića”, dodaje se u saopštenju.
 
Vladimir Matijanić, podsjeća HND, imao je Sjogrenov sindrom, autoimunu bolest te je bio obolio i od Covida. Četiri dana je tražio pomoć splitskih ljekara, a kako navodi HND, audiozapisi njegovih potresnih apela i bešćutnih odgovora zdravstvenog osoblja splitske bolnice su potresli domaću javnost. Ne samo da nije hospitalizovan, piše HND, nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled. 
 
Podsjeća se da je na dan smrti više puta zvao splitsku Infektologiju i nabrajao sve dijagnoze koje ima te rekao da nema snage napraviti ni nekoliko koraka. 
 
“Javite se za pet dana ako ne bude bolje” i “pi*ajte u lonac pored kreveta”, savjeti su koje je, među ostalim, dobio od medicinskih radika, dodaje HND.
 
Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća da je u protekle dvije godine niz puta javno ali i protestom na Markovu trgu u Zagrebu upozorilo na, kako je naglašeno, sramotno zataškavanje okolnosti smrti Matijanića, što je svojim potpisom na peticiju podržalo gotovo 5.000 građana.
 
HND ističe da nikad neće prihvatiti činjenicu da ne postoji odgovornost za strašnu smrt kolege Matijanića. “Nikad nećemo zaboraviti, niti ćemo dopustiti da se zaboravi”, poručili su.
 
Izvor: HND

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.