Naslovnice prvih novina: BiH nakon 1992.

Naslovnice prvih novina: BiH nakon 1992.

Naslovnice prvih novina: BiH nakon 1992.

Dok je do 1992. godine kao medij dominirala štampa, rat je promijenio tu strukturu pa radio i televizija dolaze u prvi plan.

Među štampanim medijima u Bosni i Hercegovini od početka rata devedesetih, pojavljuje se 1993. godine sedmičnjak Behar kao „prvi list na bosanskog jeziku“, u februaru 1993. godine izlazi i Glas Goražda, u aprilu iste godine u Sarajevu izlazi Libero, 1994. godine pojavio se HB - Hrvatski i bošnjački tjednik.

U augustu 1994. godine izašao je prvi broj ratnog Oslobođenja koje je bilo pokušaj stvaranja još jednog simbola podijeljenog Sarajeva. Naslovna stranica nudi odgovor na pitanje „zašto Oslobođenje“ i kaže da je to zato što se „rodilo 30. augusta 1943. godine u selu donja Trnava na autentičnoj srpskoj zemlji“.

Dnevni avaz se pojavljuje kao druga dnevna novina u Sarajevu i novina koja je bila vjesnik vremena u kojem je novinarstvo također postalo platforma za biznis. Također, promjena koju je donio Dnevni avaz je s jedne strane bila borba za vijest. Ta je novina u mnogo čemu promijenila štampu u Bosni i Hercegovini. 


Prije 150 godina odštampana je prva novina u Bosni i Hercegovini – 7. aprila 1866. godine u Sarajevu se pojavio prvi broj Bosanskog Vjestnika. Povodom tog značajnog jubileja, Mediacentar će objaviti desetine tekstova o novinarstvu i štampi u BiH. Obilježavanje jubileja podržao EUSR.