Književnost - vjerni prijatelj štampe u BiH

Književnost u bosanskohercegovačkoj štampi

Književnost - vjerni prijatelj štampe u BiH

Književnost je najstariji i najvjerniji prijatelj bosanskohercegovačke štampe.

Prva novina „Bosanski prijatelj“, štampana u Zagrebu 1850. godine, bila je zapravo književni magazin. Osnivač i urednik bio je pisac i franjevac Ivan Frano Jukić a jedan od vodećih tekstova govorio je o „Književnosti bosanskoj“.

I u prvim brojevima prve novine štampane u BiH, Bosanskom Vjestniku, čiju stopedesetu godišnjicu upravo obilježavamo, književnost se pojavljuje, makar u rudimentarnim oblicima. U trećem broju najavljuje se izdavanje knjige bosanskih narodnih pjesama.

Malo se koja regionalna historija štampe, kao bosanskohercegovačka, može pohvaliti da je jedan nobelovac prve pjesme i književne prevode objavio upravo na njenim stranicama. Bosanska Vila, 30. septembar 1911. godine.

Ivo Andrić se u bh. štampi, nakon septembra 1911. pojavljuje stalno, uključujući i decenije nakon smrti, marta 1975. Između dva svjetska rata, uglavnom u književnim časopisima, a poslije Drugog svjetskog rata najčešće u dnevnom listu Oslobođenje. Evo jedne njegove crtice objavljene odmah nakon rata, 1946. godine, u kalendaru Napredak.

Kada je 1895. godine pokrenuta Nada, glamurozno izdanje s kraja 19. vijeka, u čije je izdavanje i distribuciju puno uložila austrougarska uprava, već na prvim stranicama pohvalili su se svojim budućim saradnicima – književnicima. Pogledajte tu listu od prije 120 godina i provjerite koja imena još uvijek možete prepoznati.

U Nadi je svoje pjesme objavljivao i Tugomir Alaupović, budući profesor Velike sarajevske gimnazije, koji je prvi uočio Andrićev književni talent.

Silvije Strahimir Kranjčević bio je član redakcije časopisa Nada i tu je objavio veliki broj svojih pjesama.

Pjesnik Jovan Dučić u Nadi je objavio jednu od svojih rijetkih pripovjetki.

Evo jedne moguće liste, koja nije ni konačna ni sveobuhvatna, ali ukazuje na stalne i duboke veze ovdašnje književnosti i štampe.


Prije 150 godina odštampana je prva novina u Bosni i Hercegovini – 7. aprila 1866. godine u Sarajevu se pojavio prvi broj Bosanskog Vjestnika. Povodom tog značajnog jubileja, Mediacentar će objaviti desetine tekstova o novinarstvu i štampi u BiH. Obilježavanje jubileja podržao EUSR.