Vlasnik lokalnih novina ubijen u Brazilu

Vlasnik lokalnih novina ubijen u Brazilu

Vlasnik lokalnih novina ubijen u Brazilu

Vlasnik lokalnih brazilskih novina O Grito četvrti je novinar koji je ove godine ubijen u Brazilu.
 
Foto: RSF/Facebook
 
Mauricio Campos Rosa, vlasnik i urednik besplatnog lokalnog lista u brazilskom gradu Santa Luzia, umro je nakon što su, još uvijek nepoznati napadači, u njega ispalili pet hitaca.
 
Novine O Grito posljednjih dvadeset godina dijeljene su na ulicama grada Santa Luzia, a Rosa je, također, pisao i za medijsku grupu Diarios Associados.
 
Nekoliko dana prije ubistva novinara, novine O Grito objavile su vijest o navodnim nelegalnim odnosima lokalnih zvaničnika i službe za odvoz smeća.
 
"Koliko još brazilskih novinara mora biti ubijeno prije nego što zvaničnici ozbiljno imenuju problem nasilja protiv medija", izjavio je Emmanuel Colombié, voditelj ureda Reportera bez granica za područje Latinske Amerike.
 
"Ovo posljednje ubistvo ušutkalo je ne samo novinara, nego i nezavisne medije. Ne smije proći nekažnjeno i ne smije biti zaboravljeno, kao što je to još uvijek često slučaj u Latinskoj Americi", dodao je Colombié.
 
Od početka godine u Brazilu su ubijeni i novinari Joao Miranda do Carmo, Manoel Messias Periera i Joao Valcedir de Borba. Prema Indeksu medijskih sloboda, Brazil zauzima 104. mjesto od ukupno 180 zemalja na listi.
 
Izvori: RSF, FreeMedia