Uzbekistan: Nakon 17 godina u zatvoru, novinar smješten u samicu

Uzbekistan: Nakon 17 godina u zatvoru, novinar smješten u samicu

Uzbekistan: Nakon 17 godina u zatvoru, novinar smješten u samicu

Uzbekistanski novinar koji se već 17 godina nalazi u zatvoru, smješten je u samicu.
 
Foto: PEN
 
Porodica uzbekistanskog urednika Muhammada Bekjanova saopćila je kako se on sada nalazi u samici i da mu nisu dozvoljene posjete. Muhammad Bekjanov i reporter Yusuf Ruzimuradov u zatvoru se nalaze duže od 17 godina, što je prema istraživanju Komiteta za zaštitu novinara duže od ijednog drugog novinara na svijetu.
 
Ukrajina je u martu 1999. godine izručila Bekjanova i Ruzimuradova koji su iz egzila uređivali proopozicjski list Erk. U septembru te godine, novinari su osuđeni na 14 i 15 godina zatvora zbog objavljivanja zabranjenih novina, učestvovanja u zabranjenim političkim protestima i namjere da ruše vladu.
 
Kada je u januaru 2012. godine Bekjanov odslužio većinu svoje kazne, zvaničnici Uzbekistana produžili su mu zatvorsku kaznu za pet godina jer je prekršio zatvorska pravila koja nisu specificirana. Yusuf Ruzimuradov iz zatvora je trebao izaći u maju 2014. godine, ali i njegova kazna je produžena za tri godine.
 
Novine Erk (Sloboda) bile su opozicijski medij partije koja je nosila isto ime. Bekjanovov brat, Muhammad Salih, predsjednik partije, bio je predsjednički kandidat 1991. godine, a od 1993. godine živi u progonstvu. Uzbekistanski sud ga je u odsustvu 1999. osudio za terorizam. Novine su izvještavale o ekonomskim problemima u Uzbekistanu, prinudnom radu u poljima pamuka i nestajanju Aralskog jezera.
 
Izvor: CPJ