U izraelskom napadu u Gazi ubijeni reporter i snimatelj Al Jazeere

U izraelskom napadu u Gazi ubijeni reporter i snimatelj Al Jazeere

U izraelskom napadu u Gazi ubijeni reporter i snimatelj Al Jazeere

Al Jazeera je ubistva novinara nazvala ciljanim atentatom.

foto: X

Reporter Al Jazeere Ismail Al Ghoul i snimatelj Rami Al Refee ubijeni su jučer u izraelskom zračnom napadu u Gazi, javio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

„CPJ je zaprepašten viješću da su reporter Al Jazeere TV Ismail Al Ghoul i snimatelj Rami Al Refee ubijeni u izraelskom napadu u Gazi”, rekla je izvršna direktorica CPJ Jodie Ginsberg.

„Novinari su civili i nikada ne bi trebali biti meta. Izrael mora objasniti zašto su još dva novinara Al Jazeere ubijena u, kako se čini, direktnom napadu”, dodala je.

CPJ je u saopštenju naveo da su poslali upit za komentar IDF-u o napadu, ali da još nisu dobili odgovor.

Al Ghoul i Al Refee su izvještavali o posljedicama atentata na višeg vođu Hamasa Ismaila Haniyeha, izvještavajući ispred Haniyehove kuće u Gazi sat vremena prije nego što su ubijeni, piše CPJ.

Al Jazeera je u prenosu uživo, piše CPJ, navela da su Al Ghoul i Al Refee napuštali mjesto događaja nakon izraelske naredbe da evakuišu područje kada su pogođeni, te da vjeruje da su novinari namjerno gađani.

 

Al Jazeerin reporter Anas al-Sharif, izvještavajući iz Gaze, rekao je za Al Jazeeru da je bio u bolnici u koju su dovezena tijela njegovih dvojice kolega.

Al Jazeera piše da su Al Ghoul i Al Refee, obojica rođeni 1997. godine, nosili prsluke sa oznakom „Press“ te da su na njihovom automobilu bili identifikacijski znakovi kada su napadnuti. Posljednji put su kontaktirali svoju redakciju 15 minuta prije napada. Tokom poziva su izvijestili o napadu na kuću u blizini mjesta odakle su se javljali i rečeno im je da odmah napuste to mjesto, što i jesu učinili, te su se zaputili u bolnicu Al-Ahli kada su ubijeni.

Al Jazeera je ubistva nazvala „ciljanim atentatom“ koji su izvršile izraelske snage te je istakla da se obavezala da će „poduzeti sve pravne radnje za procesuiranje počinilaca ovih zločina“.

„Ovaj najnoviji napad na novinare Al Jazeere dio je sistematske kampanje ciljanja na novinare mreže i njihove porodice od oktobra 2023.“, saopšteno je iz Al Jazeere.

CPJ podsjeća da su Al Ghoula u martu uhapsile Izraelske snage odbrane (IDF) u bolnici Al-Shifa u sjevernoj Gazi. Nakon 12 sati provedenih u pritvoru je pušten, a kako je rekao za Al Jazeeru nakon puštanja na slobodu, izraelske snage su uništile medijsku opremu i uhapsile novinare okupljene u prostoriji koju su koristili medijski timovi.

Do sada je CPJ dokumentovao ubistva najmanje sedam novinara i medijskih radnika povezanih s Al Jazeerom od početka rata u Gazi od 7. oktobra 2023.

Od 7. oktobra 2023. kada je Hamas izvršio napad na jugu Izraela, na šta je Izrael uzvratio napadima na opkoljeni Pojas Gaze, pa do 1. augusta 2024. je najmanje 120 novinara i medijskih radnika ubijeno u Gazi, piše Međunarodna federacija novinara (IFJ).

IFJ navodi da sarađuje s Palestinskim novinarskim sindikatom (PJS) kako bi provjerio informacije i dokumentovao sva ubistva. Spisak novinara i medijskih radnika ubijenih od početka rata u Gazi je dostupan na stranici IFJ-a.

Izvor: CPJ, IFJ, Al Jazeera

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.