Nova kampanja Reportera bez granica protiv najvećih predatora slobode medija

Nova kampanja Reportera bez granica: Hitna potreba da se zaštiti novinarstvo

Nova kampanja Reportera bez granica protiv najvećih predatora slobode medija

U kampanju RSF-a uključeni su Putin, Orban, Trump i Jinping 

foto: RSF

Međunarodna nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) objavila je novu kampanju u kojoj se nalaze fotošopirane slike Vladimira Putina, Viktora Orbana, Donalda Trumpa i Xi Jinpinga koje je RSF označio najgorim svjetskim predatorima slobode medija.

Navedeni zvaničnici iz Rusije, Mađarske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine nalaze se na fotošopiranim slikama praćenih sloganom “Kad bi se svi zalagali za vaše pravo na informaciju“.

Posljednjom kampanjom, ističe RSF, naglašena je borba međunarodne organizacije protiv najgorih svjetskih predatora prava na informacije.

RSF je, kako se dodaje, kampanjom naglasio hitnu potrebu da se zaštiti novinarstvo.

Namijenjena je široj javnosti a cilj kampanje je prikupiti sredstva putem pretplate na foto album “100 fotografija za slobodu medija”.

RSF napominje da su Rusija i Kina u 2024. godini bile na dnu Svjetskog indeksa slobode medija RSF-a, na 162. odnosno 172. mjestu od 180 zemalja. Zemlja Viktora Orbana Mađarska je na 67. mjestu, a SAD 55.

Ovom kampanjom RSF nastoji naglasiti da je borba ove organizacije za slobodne i nezavisne informacije važnija nego ikad s obzirom na, kako je naglašeno, uspon totalitarnih režima.

“Mi smo u svijetu u kojem polovina planete nema pristup besplatnim informacijama, a druga polovina je izložena lažnim vijestima. Novinari su čuvari koji su potrebni demokratiji. Rad RSF-a je od vitalnog značaja”, izjavio je Pierre Haski, predsjednik RSF.

Više od 30 godina RSF objavljuje foto albume poznatih fotografa a sav prihod ide direktno RSF-u, što omogućava nevladinoj organizaciji da finansira svoje aktivnosti širom svijeta. 

Pretplata je moguća na ovom linku.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.