Njemačka: Društvene mreže bi mogle biti podložne globama zbog govora mržnje

Njemačka: Facebook bi mogao platiti kaznu zbog govora mržnje

Njemačka: Društvene mreže bi mogle biti podložne globama zbog govora mržnje

Internet društvene mreže još uvijek previše sporo reaguju na zahtjeve za uklanjanje govora mržnje i to treba biti sankcionisano, smatraju predstavnici njemačkog ministarstva pravde.

Ministarstvo pravde iznijelo je prijedlog zakona prema kojem bi internet kompanije koje ne uklanjaju govor mržnje bile podložne novčanim kaznama do 50 miliona eura.

Ministarstvo je od kompanija poput Facebooka i Twittera također zatražilo da imenuju jednu osobu odgovornu za pritužbe o govoru mržnje, nasilnim prijetnjama i klevetama iznijetim na društvenim mrežama. Ta osoba bi, prema novom prijedlogu zakona, bila izložena globama do pet miliona eura u slučajevima nepoštivanja zakona.

“Moramo pojačati pritisak na društvene mreže. Ovo će postaviti obavezujuće standarde za to kako se kompanije koje upravljaju društvenim mrežama nose sa prigovorima korisnika i od njih zahtijevati da izbrišu kriminalne sadržaje", rekao je u najavi Heiko Maas, njemački ministar pravde.
 
Predložene mjere su objavljene uz rezultate izvještaja koji pokazuju da Twitter uklanja samo jedan posto sadržaja koji korisnici prijave kao neprimjeren, dok Facebook uklanja 39 posto, a YouTube čak 90 posto.
 
Unatoč prethodno postignutim dogovorima o bržim reakcijama uklanjanja govora mržnje sa mreža za njemačke korisnike, izvještaj je pokazao da ni Facebook ni Twitter to ne čine u roku od 24 sata.
 
Predstavnici Facebooka su, u odgovoru na predloženi zakon i optužbe ministra Maasa reagovali naglašavajući da su posvećeni kontroli govora mržnje na svojoj mreži i da će na monitoringu i uklanjanju sadržaja do kraja godine radiiti 700 zaposlenih u njemačkom glavnom gradu.