Slovenija: Kazne za urednike ukoliko dopuštaju govor mržnje

Slovenija: Kazne za urednike ukoliko dopuštaju govor mržnje

Slovenija: Kazne za urednike ukoliko dopuštaju govor mržnje

Urednici medija u Sloveniji bit će odgovorni za govor mržnje u internet komentarima, a za nepoštivanje novih odredbi može se očekivati kazna od 500 do 5.000 eura.
 
Foto: Pixabay
 
Parlament Slovenije prihvatio je izmjene Zakona o medijima, kojima se, između ostalog, reguliše i pitanje internet komentara u slučaju eventualne pojave govora mržnje u njima. 
 
Ukoliko urednici medija i društvenih mreža u najkraćem roku ne uklone komentare koje ustav i zakon tumači kao poticanje na neprijateljstvo i netoleranciju na vjerskoj, rasnoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi, medij može biti kažnjen novčanom kaznom.
 
U Bosni i Hercegovini, također, postoji preporuka koja reguliše oblast internet komentara. Vijeće za štampu BiH, kao organizacija-članica Alijanse nezavisnih vijeća za štampu Evrope, usvojilo je preporuku o moderiranju komentara, u skladu s okolnostima u BiH.
 
Preporuka kaže da urednik web portala nije odgovoran za sadržaj koji neki posjetilac postavlja u času kada se to dešava, ali da bi trebalo da reaguje na govor mržnje. Dakle, ako je komentar uvredljivog, diskriminacijskog, klevetničkog sadržaja ili sadrži govor mržnje, urednik je obavezan odmah ukloniti taj komentar. Ako urednik ne bude to učinio on postaje jednako odgovoran i za taj sadržaj, kao što je odgovoran za uredničke sadržaje.
 
Domaća muzika treba biti zaštićena
 
Pored izmjene u oblasti komentara u online medijima, novi zakon u Sloveniji donosi odredbe koje regulišu vrijeme predviđeno za emitovanje muzike slovenskih autora i izvođača na nacionalnom radijskom servisu, kao i  na drugim radijskim stanicama. Odredba, prema kojoj je nacionalni radijski servis dužan emitovati najmanje 40 posto domaće muzike, lokalne stanice 25 posto, a komercijalni radijski programi 20 posto – ostaje ista, ali je uvedena nova kvota kojom se želi osigurati puštanje domaće muzike tokom dnevnih sati.
 
Do sada su se muzički urednici često odlučivali za noćne termine puštanja slovenskih autora zbog veće slušanosti i popularnosti strane muzike. Prema novom zakonu, 60 posto domaće muzike, radiostanice će emitovati u dnevnom terminu od 6 sati ujutro do 19 sati navečer.