IFJ: Optužbe Izraela da su novinari teroristi ugrožavaju njihove živote

IFJ: Optužbe Izraela da su novinari teroristi ugrožava njihove živote

IFJ: Optužbe Izraela da su novinari teroristi ugrožavaju njihove živote

Međunarodne medijske organizacije pozvale izraelsku vladu da prestane sa iznošenjem optužbi protiv novinara koji izvještavaju iz Pojasa Gaze.

foto: Pixabay

Izraelska strategija delegitimizacije rada medija koji kritikuju i sugerisanja da bi novinari u Gazi mogli biti saučesnici terorizma, izuzetno je štetna i dovodi njihove živote u opasnost, saopštila je ove sedmice Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Iz IFJ-a ističu kako je izraelska vlada 11. avgusta ove godina odobrila prijedlog ministra komunukacija te zemlje kojim se nastavlja zabrana rada libanskog kanala televizije Al-Mayadeen iz “sigurnosnih razloga” u Izraelu. Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi je isti dan, na svom nalogu na društvenoj mreži X, objavio potpisanu naredbu o oduzimanju opreme i blokiranju web stranica ovog medija u Izraelu, tvrdeći da su novinari Al-Mayadeena “predstavnici terorista”. U objavi je, između ostalog, istakao i da su Al-Mayadeen i Al Jazeera “mrzitelji Izraela”.

“Ozbiljne optužbe kao što je poređenje novinara Gaze s teroristima dovode živote novinara u opasnost i izlažu ciljanim napadima”, rekao je generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger.

Televizija Al-Mayadeen je bio prvi strani medij koji su izraelske vlasti blokirale u novembru prošle godine zbog navodne opasnosti po nacionalnu sigurnost. Iz IFJ-a su tada izrazili zabrinutost zbog zabrane koja, kako su naglasili, cenzuriše medije koji ne potvrđuju narativ izraelske vlade.

Iz IFJ-a su ponovo pozvali izraelsku vladu da prestane sa iznošenjem optužbi protiv novinara u Palestini, posebno u Pojasu Gaze, kao i da prestane koristiti nacionalnu sigurnost kao izgovor za cenzuru medija u Izraelu.

Iz ove organizacije ističu da izraelska vlada ne cilja samo medije koji kritikuju, nego i širi nedokazane tvrdnje da su saučesnici terorizma, što dovodi njihove živote u opasnost.

Portparol odjela za arapske medije odbrambenih snaga Izraela (IDF), Avichay Adraee, je 10. avgusta na X-u objavio da je “uvjeren” kako je novinar Al Jazeere koji izvještava iz Gaze, Anas Al-Sharif, tokom izvještavanja o Izraela na školski kompleks u Gazi, prikrivao zločine Hamasa i terorista. IFJ piše da je u školskom kompleksu bilo smješteno oko 6.000 raseljenih Palestinaca i da je u tom napadu ubijeno najmanje 80 ljudi, što je Izrael negirao.

Zbog ovakvih optužbi protiv novinara Al Jazeere, reagovala je Al Jazeera Media Network odakle su saopštili da je riječ o “činu zastrašivanja i huškanja” protiv njihovog novinara, i pokušaju da se ugušu istina i ušutkaju oni koji hrabro izvještavaju iz Gaze.

Nakon optužbi protiv novinara Al Jazeere, reagovalo je i nekoliko medijskih organizacija, među kojima su IFJ i Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Iz IFJ-a su izrazili zabrinutost za sigurnost novinara koji izvještavaju iz Pojasa Gaze, uključujući novinara Al Jazeere Anasa Al-Sharifa.

Istakli su da optužbe predstavnika izraelskih vlasti protiv novinara u Gazi nije izolovani incident, nego dio politike vlade te zemlje da prvo delegitimizira rad novinara, a zatim i da ih targetira.

Etiketiranje palestinskih novinara kao terorista, osudili su i iz CPJ odakle su istakli da ne postoje vjerodostojni dokazi koji bi potkrijepili takve tvrdnje.

“Kampanje klevetanja ugrožavaju novinare i narušavaju povjerenje javnosti u medije. Izrael mora prekinuti ovu praksu i dozvoliti nezavisne međunarodne istrage o ubistvima novinara”, rekao je direktor programa CPJ-a Carlos Martínez de la Serna.

IFJ i CPJ su podsjetile na ubistva novinara Al Jazeere Ismaila Al-Ghoula i njegovog kamermana Ramija Al-Rifija koji su ubijeni 31. jula u izraelskom zračnom napadu za šta su iz IDF-a 1. avgusta rekli da je riječ o novinaru koji je bio na listi “viših Hamasovih oficira”, što je Al Jazeera demantovala.

Prema podacima IFJ-a, najmanje 122 palestinska novinara i medijska radnika ubijena su u Gazi od 7. oktobra 2023. godine.

Izvor: IFJ, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.