Twitter hakiran, ugroženi podaci 250 hiljada korisnika

Twitter hakiran, ugroženi podaci 250 hiljada korisnika

Predstavnici mikroblogging servisa Twitter otkrili su da su sofisticirani hakerski napadi u opasnost doveli privatne podatke oko 250 000 korisnika.

U blog postu ironično naslovljenom "Zaštita naših korisnika", predstavnici Twittera otkrili su da je serija hakerskih napada izložila opasnosti podatke poput e-mail adresi i enkriptiranih šifri korisnika.

Iz Twittera je saopšteno je da su iz mjera predostrožnosti već blokirali lozinke korisnika za koje se vjeruje da su u opasnosti i da je u toku proces identifikacije ugroženih, kao i utvrđivanje eventualno nanesene štete.

“Ovaj napad nije djelo amatera i ne vjerujemo da je izolovani incident”, rekli su iz tima Twittera. “Ovo je djelo vrlo vještih napadača i vjerujemo da su i još neke organizacije bile napadnute na sličan način”, prenosi portal eAkademik. Iako se ne zna ko je odgovoran za upad u Twitter naloge, Wired navodi da su u isto vrijeme mete hakerskih napada, za koje se pretpostavlja da dolaze iz Kine, bile i medijske organizacije New York Times, Washington Post i Wall Street Journal.