BH novinari u Tužilaštvu BiH prezentovali podatke o novinarima stradalim u ratu

BH novinari Milanku Kajganiću dali spisak od 80 novinara ubijenih u ratu u BiH

BH novinari u Tužilaštvu BiH prezentovali podatke o novinarima stradalim u ratu

Koristan materijal za rad na predmetima ratnih zločina.

foto: Tužilaštvo BiH

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) Milanko Kajganić sastao se sa predstavnicima Udruženja BH novinari Borkom Rudić, Markom Divkovićem i Fuadom Kovačevićem, koji su prezentovali podatake o 80 novinara i medijskih radnika koji su ubijeni ili su stradali za vrijeme rata u BiH od 1992. do 1995. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

S obzirom da Posebni odjel za ratne zločine procesuira predmete ratnih zločina i kršenja međunarodnog humanitarnog prava, kako se dodaje u saopštenju, ova lista podataka ustupljena je Tužilaštvu BiH kao ulazna informacija koja može biti korisna u radu u predmetima za ratne zločine u kojima postupa Tužilaštvo BiH.

Prikupljeni su dostupni podaci i informacije, dok za neka ubistva i stradanja nema gotovo nikakvih dostupnih informacija, pa će Udruženje nastaviti da prikuplja informacije i dokaze koje će ustupati agencijama za provedbu zakona, dodaje se.

Glavni tužilac zahvalio se predstavnicima Udruženja na saradnji i pomoći agencijama i institucijama za provođenje zakona, jer su sve informacije o događajima iz perioda rata, kako se navodi, koristan materijal za rad na predmetima ratnih zločina.

Takođe, predstavnici Udruženja informisani su da je Tužilaštvo BiH nedavno odredilo tužioca kao kontakt-tačku u Tužilaštvu BiH za sigurnost novinara, koji će biti kontakt osoba za komunikaciju i koordinaciju sa novinarskim udrugama, te agencijama za provedbu zakona koje rade na otkrivanju i kaznenom gonjenju počinitelja kaznenih djela učinjenih na štetu osoba koje obnašaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja.  

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.