Francuski Libération uklonio sve fotografije iz štampanog izdanja

Francuski Libération uklonio sve fotografije iz štampanog izdanja

Francuske dnevne novine žele pokazati moć foto novinarstva uklanjajući sve fotografije iz jednog od ovosedmičnih izdanja..

Potez je vid protesta Libérationa zbog sve češćeg otpuštanja fotoreportera u novinskim redakcijama i tempiran je tako da se podudara sa otvaranjem pariškog sajma fotografije. Urednici su svoju odluku objasnili na naslovnoj strani riječima:

"Libération duguje vječnu zahvalnost fotografiji, bez obzira da li je ona dolazila od foto novinara, modnih fotografa, portretista ili konceptualnih umjetnika. Naša strast za fotografiju nikada nije bila upitna - ne zbog toga što se ona koristi da uljepša, šokira ili ilustruje, već zato što fotografija mjeri puls svijeta. Izabrati dan otvorenja Paris Photo sajma za 'instalaciju' ovih praznih slika naglašava našu posvećenost fotografiji. Ovo nije opelo, ovime ne sahranjujemo fotografsku umjetnost, mi joj odajemo počast koju zaslužuje. Niko ne može ignorisati opasnu situaciju u kojoj se nalaze novinski fotografi, posebno ratni foto reporteri koji riskiraju svoj život a malo zarađuju."

"Prazni okviri kreiraju vrstu tišine, neugodne tišine. Primjetno je da fali dio informacija, kao da smo postali nijeme novine," opisuje jučerašnje izdanje jedna novinarka Libérationa.

Izvor: The Verge, The Guardian