Zabrana ulaska u Ukrajinu za 17 ruskih novinara

Zabrana ulaska u Ukrajinu za 17 ruskih novinara

Zabrana ulaska u Ukrajinu za 17 ruskih novinara

Ukrajinski predsjednik potpisao je krajem maja dekret kojim se zabranjuje ulazak u tu zemlju za 17 ruskih novinara.
 
Foto: Pixabay
 
Odluku Petra Poroshenka da zabrani ulazak u Ukrajinu za 17 ruskih novinara i urednika do 31. decembra 2017. godine, osudile su brojne međunarodne organizacije.
 
"Ukrajina je s pravom zabrinuta zbog efekata ruske propagande, ali gušenje medijske slobode je pogrešno usmjeren i neprikladan odgovor na bilo kakva neslaganja koje ukrajinska vlada može imati sa načinom na koji ruski mediji izvještavaju o Ukrajini", izjavila je Tanya Cooper, istraživač za područje Evrope i Centralne Azije, pri organizaciji Human Rights Watch.
 
U dekretu se navodi kako novinari – od kojih svi rade u medijima koje ruska vlada posjeduje ili kontroliše – "kreiraju stvarne i(li) potencijalne prijetnje po nacionalne interese, državnu sigurnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine". Pored toga, u dekretu se tvrdi kako novinari doprinose terorističkim aktivnostima, među ostalim negativnim akcijama.
 
Lista na koje se odnosi sankcija sastoji se od novinara najznačajnijih ruskih državnih kanala, printanih i online publikacija kao što su Rossiyskaya Gazeta, Moskovsky Komsomolets i Komsomolsaya Pravda. Na listi je i međunarodna novinska agencija Rossiya Segodnya, i online emiter Life News.
 
Izvori: HRW, CPJ, IFEX