Washington Post na Super Bowlu: Demokratija umire u tami

Washington Post na SuperBowlu: Demokratija umire u tami

Washington Post na Super Bowlu: Demokratija umire u tami

Reklama vašingtonskog dnevnika na najvećem američkom sportskom događaju naglasila je važnost novinarstva i opasnosti s kojima se novinari suočavaju.

Tokom utakmice između New England Patriotsa i Los Angeles Ramsa, u nedjelju je emitovan jednominutni spot Washington Posta u kojem su prikazani događaji od Drugog svjetskog rata do danas gdje glumac Tom Hanks opisuje ulogu novinara koji su im svjedočili. Reklama završava sa logom i sloganom Washington Posta: “Demokratija umire u tami”.

“Super Bowl je izvanredan trenutak da priznamo hrabrost i posvećenost novinara u svijetu koji su tako važni za našu demokratiju”, rekao je Fred Ryan, izdavač i direktor Washington Posta. “Odlučili smo da iskoristimo priliku da ovo bude prekretnica u našoj kampanji”.

Reklama, koja za cilj nije imala prodaju pretplata kao ranije reklame Washington Posta, promovisala je novinarstvo a simbolično ju je čitao Tom Hanks koji je u filmu “The Post” glumio bivšeg direktora Bena Bradleeja.

“Ovo je bila prilika za širu poruku o ulozi koju novinari imaju u našim svakodnevnim životima i rizicima koje poduzimaju kako bi nam donijeli činjenice”, rekao je Ryan.

Izvor: Washington Post

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.