VZS: Početak kampanje "STOP! Govor mržnje!"

VZS: Početak kampanje "STOP! Govor mržnje!"

VZS: Početak kampanje "STOP! Govor mržnje!"

Povodom početka kampanje "STOP! Govor mržnje!" koji se podudara sa zvaničnim početkom predizborne kampanje za Opće izbore 2014. godine, iz Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, izdali su saopštenje za medije, koje u potpunosti prenosimo. 

Cilj kampanje „STOP! Govor mržnje“ je reagovanje protiv govora mržnje, diskriminatorske i huškačke retorike u komentarima posjetilaca internet portala, kao i edukacija posjetilaca web portala da govor mržnje i huškačka retorika nisu sloboda govora, te da podliježu krivičnoj odgovornosti, u skladu sa krivičnim zakonima u BiH.

Tim monitora Vijeća za štampu u BiH pratit će sadržaje komentara tokom predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini, postavljajući znak „STOP! Govor mržnje!“, kako bi podsjetili ili informirali posjetioce portala da govor mržnje nije sloboda govora, već njegova zloupotreba, i da može biti sankcionisana krivičnim zakonima u BiH. Urednici web portala ne snose odgovornost za sadržaje komentara posjetilaca portala, ali je urednička obaveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, prijetnje i huškanje, i u ekstremnim slučajevima sarađivati sa policijom i tužilaštvima na otkrivanju identiteta lica koja zloupotrebljavaju slobodu govora. Vijeće za štampu u BiH je samoregulacijsko tijelo koje štiti slobodno, profesionalno novinarsko izvještavanje, dajući priliku građanima da ulažu žalbe i reagiranja kada je ta profesionalnost narušena. Njegov slobodni i neovisni rad je osnov za razvoj slobodnih medija, kao i za zaštitu ljudskih prava građana na tačnu i pravovremenu informaciju.

Žalbe na slučajeve govora mržnje građani mogu poslati Vijeću za štampu u BiH, putem jedinstvenog obrasca za prijavu, dostupnog na stranici Vijeća.

Urednici web portala su slobodni postaviti znak „STOP! Govor mržnje“ na svoje portale, kao upozorenje svojim posjetiteljima da ne žele narušavanje profesionalnosti portala, u isto vrijeme ohrabrujući slobodu govora i konstruktivnu diskusiju u komentarima na svojim portalima.

Kampanja je podržana od Njemačke ambasade u Sarajevu, Fondacije FES i organizacije NED.