Više od dva mjeseca od nestanka novinarke Victorije Roshchyna iz Ukrajine

Više od dva mjeseca od nestanka novinarke Victorije Roschyna iz Ukrajine

Više od dva mjeseca od nestanka novinarke Victorije Roshchyna iz Ukrajine

Novinarka je nestala krajem jula na teritoriji Ukrajine koja se nalazi pod ruskom okupacijom.

foto: International Women’s Media Foundation

Međunarodni institut za štampu (IPI) zatražio je od ruskih vlasti da utvrde lokaciju i obavijeste ih o stanju novinarke Victorije Roshchyna koja je prije više od dva mjeseca nestala na teritoriji Ukrajine koja se nalazi pod ruskom okupacijom.

Uznemireni njenim nestankom, iz ove organizacije navode da je freelance novinarka Roshchyna nestala krajem jula ove godine kada je otišla u dio Ukrajine koji je pod ruskom okupacijom, te da brojni ukrajinski novinari strahuju da bi novinarka mogla biti zarobljena od strane ruskih oružanih snaga.

Ukrajinska freelance novinarka Roshchyna izvještava za medije Ukrayinska Pravda, Hromadske i Radio Slobodnu Evropu. Roshchyna je, kako se navodi, bila jedna od rijetkih novinarki koja je putovala na teritorije pod ruskom okupacijom kako bi izvještavala o ratnim dešavanjima. Nju su, u martu 2022., ruske snage zarobile kada je izvještavala iz okoline Mariupolja koji je bio pod opsadom ruskih snaga. Prema pisanju Međonarodnog instituta za štampu, oslobođena je nakon sedam dana, a izvještavanje je nastavila iz Kijeva.

Kako je za Međunarodni institut za štampu ispričala urednica Ukrayinske Pravde Sevgil Musaeva, Roshchyna ju je prije nestanka obavijestila o tom putovanju tokom kojeg je željela izvještavati o iskustvima ljudi koji žive pod okupacijom, te da je na taj put naročito željela otići zbog povećanog straha od napada ruske vojske na nuklearnu elektranu u Zaporožju. Muaseva, navodno, novinarki Roshchyna nije dala odobrenje za to putovanje tokom kojeg je i nestala, budući da ukrajinski zakoni zabranjuju slanje novinara na teren u okupirana područja do kojih je moguće doći samo preko teritorije Rusije.

Oliver Money-Kyrle, voditelj evropskog odjela za zagovaranje pri Međunarodnom insititutu za štampu, je rekao da se mora poduzeti sve kako bi se osigurala njena sigurnost i brzi povratak sa teritorije koja je pod kontrolom Rusije.

Urednik ukrajinskog medija Graty, Anton Naumliuk, koji izvještava o Krimu i drugim okupiranim ukrajinskim teritorijima, smatra da su Roshchynu najvjerojatnije uhapsili pripadnici ruske tajne službe. Naumliuk je, kako se navodi, kontaktirao i nekoliko zatvora koji su negirali da imaju bilo kakve informacije o njoj.

Iz Međunarodnog instituta za štampu podsjetili su da su ruske snage uhapsile još najmanje dvoje novinara iz Ukrajine. Među njima je umirovljena novinarka Iryna Levchenko i njen suprug koji su uhapšeni u maju 2023., a koji bi se mogli suočiti sa optužbama povezanih sa ekstemizmom, te ukrajinski novinar Dmytro Khyliuk, koji se u ruskom pritvoru nalazi od marta 2022. godine.

Khyliuk, koji je radio kao dopisnik ukrajinske novinske agencije UNIAN, je pritvoren u dijelu Ukrajine koji se tada nalazio pod ruskom okupacijom.

Međunarodni institut za štampu piše da Dmytra Khyliuka, Irynu Levchenko i njenog supruga vode kao civilne zarobljenike za koje još uvijek nije uspostavljena razmjena kao što je slučaj sa ratnim zarobljenicima. Ističu kako je zbog toga njihovo oslobađanje, kao i oslobađanje drugih novinara i civila koje su zatvorile ruske vlasti, vrlo neizvjesno.

Izvor: IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.