Velimir Bujanec tužio satirični portal News Bar

Velimir Bujanec tužio News Bar

Velimir Bujanec tužio satirični portal News Bar

Velimir Bujanec, voditelj emisije Bujica koja se emituje na više lokalnih TV stanica u Hrvatskoj, tužio je satirični portal News Bar zbog povrede ugleda i časti.
 
Foto: Facebook
 
Bujanec se na tužbu odlučio zbog toga što mu je News Bar, koji je inače poznat po satiričnom sadržaju, u maju prošle godine posvetio tekst pod nazivom "Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura".
 
Tužba je uslijedila i pored toga što je News Bar objavio demanti u kojem njegovi advokati negiraju sporni tekst uz napomenu da se radi o netačnoj tvrdnji.
 
Hrvatski mediji prenose da je Bujanec, koji je inače jedan od osnivača društva "Hrvatski novinari i publicisti", prije godinu dao opširan intervju objavljen na Max portalu, u kojem se zahvalio kolegama koji ga napadaju jer mu time utječu na veću gledanost emisije. Bujanec je tada upitan da li je razmišljao o tužbama protiv njih na što je odgovorio negativno.
 
"Ne, nikako. Imam princip da ne tužim novinare. Bez obzira koliko dno dotaknuli. I sam znam kako je neugodno biti u sudnici – i kada ti doma dolaze plave kuverte. To ne želim priuštiti niti najgorem neprijatelju. Protiv sam bilo kakvih sudskih progona medija, novinara i nevladinih udruga i pojedinaca – bez obzira na politička i druga opredjeljenja. Po tome sam liberal".
 
Podsjećamo, polovinom marta Programski kolegij Hrvatske televizije, ukinuo je emitovanje i snimanje preostalih nastavaka satirične emisije "Montirani proces", čiji je autor Vlado Lucić, inače glavni i odgovorni urednik News Bara. 
 
Tim povodom u petak, 1. aprila, inicijativa "Za satiru spremni" organizuje veliki skup posvećen slobodi satire, humora i umjetničkog izražavanja.
 
"Pozivamo sve građane i građanke koji su spremni stati u obranu slobode govora i političke satire kao dosega slobodnog demokratskog društva da nam se pridruže i da uz mnogo politički nekorektnog humora proslavimo Aprililili, praznik smijeha, i pošaljemo jasnu poruku da smo svi Za satiru spremni", navode u pozivu.
 
Inicijativu čine organizacije civilnog društva udružene u Platformu 112, udruga Domino i Hrvatsko novinarsko društvo, te hrvatski satiričari.
 
Izvori: N1, T-portal