Ukrajinski komentator prenosio finale Eurosonga iz skloništa

Ukrajinski komentator prenosio finale Eurosonga iz skloništa

Ukrajinski komentator prenosio finale Eurosonga iz skloništa

„Možda je ovo sada najvažnije takmičenje u historiji Evrovizije“, kazao je voditelj komentator Timur Miroshnychenko.
 
foto: Twitter
 
Ukrajinski bend Kalush Orchestra odnio je pobjedu na takmičenju Eurosonga koje se održalo u subotu u Italiji. Nastupili su sa pjesmom “Stefania” koja spaja rap sa tradicionalnom narodnom muzikom, a voditelj komentator za Ukrajinu bio je Timur Miroshnychenko koji je finale ovoga takmičenja prenosio iz skloništa. 
 
Miroshnychenko je studio u Kijevu zamijenio skloništem za bombe na nepoznatoj lokaciji nakon što je ruska vojska napala TV toranj u Kijevu.
 
„Zahvaljujući Oružanim snagama Ukrajine i otporu našeg naroda, imamo priliku da učestvujemo na Evroviziji, da budemo dio ovog divnog događaja“, rekao je Miroshnychenko.
 
„Moramo biti pod zemljom jer nikad se ne zna“, rekao je za Telegraph.
 
Od 2007. godine Miroshnychenko je ili predstavljao ili komentarisao svako takmičenje Evrovizije za ukrajinsku televiziju.
 
„Možda je ovo sada najvažnije takmičenje u historiji Evrovizije. Veoma je važno ujediniti sve“, kazao je ovaj 36-godišnjak koji je kada je započela ruska invazija na Ukrajinu radio kao vozač dostavljajući pomoć i prevozeći izbjeglice preko granice. Ubrzo nakon toga je ponovo pokrenuo svoj jutarnji TV program koji je fokusiran na rat ali sa „blažim tonom“.
 
 
Ovo je treća pobjeda Ukrajine na ovom takmičenju od 17 nastupa koliko su do sada imali a pjesma “Stefania” otpjevana je u potpunosti na ukrajinskom jeziku.
 
Frontmen benda je na kraju njihovog nastupa uputio molbu za grad Mariupolj i za Azovstal, željezaru i čeličanu - jednu od najvećih kompanija u Ukrajini.
 
„Molim vas pomozite Ukrajini, Mariupolju. Pomozite Azovstalu“, poručio je Psiuk sa bine.
 
Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje takmičenje, saopštila je da neće biti preduzeta nikakva akcija protiv benda zbog korištenja bine za davanje izjave.
 
„Razumijemo duboka osjećanja oko Ukrajine u ovom trenutku i vjerujemo da su komentari benda Kalush Orchestra i drugih umjetnika koji izražavaju podršku ukrajinskom narodu humanitarne, a ne političke prirode“, saopćili su iz EBU-a.
 
Kalush Orchestra, ukrajinski sastav koji je učestvovao u Ukrajini, bio je među 25 izvođača koji su nastupali na finalnom takmičenju Eurosong pred publikom u italijanskom gradu Torinu. I kladionice su predviđale da će odnijeti pobjedu.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.