Ukrajinska TV stanica zapaljena tokom protesta

Ukrajinska TV stanica zapaljena tokom protesta

Ukrajinska TV stanica zapaljena tokom protesta

Sumnja se da je vatra koja je buknula u redakciji pro-ruske Inter TV u Kijevu bila podmetnuta, te je u vezi sa tim uhapšeno šest osoba.

Foto: Radio Free Europe

Vatra je zahvatila redakciju ukrajinske Inter TV u nedjelju, 4. septembra, tokom protesta ispred zgrade te telvizije. Prema izjavama očevidaca, oko 20 učesnika protesta okupilo se u znak protesta i zapalilo automobilske gume.

Lokalna policija uhapsila je šest osumnjičenih za učešće u podmetanju vatre, nakon što su svjedoci naveli da je neko od njih bacio dimnu bombu u prostorije Inter TV-a. Oko 30 zaposlenih je evakuisano, a emitovanje programa nastavljeno je iz mobilnih studija van zgrade.

Inter TV se u Ukrajini smatra pro-ruskim medijem i već ranije je bio na meti protesta i napada, čak četiri puta od početka 2016. Vlasnik stanice je kontroverzni ukrajinski milijarder Dmytro Firtash, koji se trenutno nalazi u Austriji, gdje je optužen za korupciju. 

Međunarodne novinske asocijacije osudile su napad na Inter TV.

“Nasilje nikada nije način da se izrazi neslaganje sa uredničkom politikom, čak i ako se izvještavanje doživljava kao provokativno i kontroverzno", kaže se u izjavi koju je povodom ovog događaja objavila Dunja Mijatović, Predstavnica OSCE-a za slobodu medija.

Izvor: EFJ, Radio Free Europe, Guardian