Ugrožena sloboda medija u četiri istočnoevropske zemlje

Ugrožena sloboda medija u četiri istočnoevropske zemlje

Ugrožena sloboda medija u četiri istočnoevropske zemlje

Studija je pokazala da je 59 posto ispitanika podržalo davanje dodatnih ovlasti EU za zaštitu medijskih sloboda.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Nova studija pokazuje da je oko polovine stanovništva Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske zabrinuto za slobodu medija u tim državama dok većina njih podržava novo državno ili zakonodavstvo Evropske unije o slobodi štampe.
 
Navedene četiri zemlje će biti dio procesa konsultacija za prijedlog zakona o slobodi štampe kojeg priprema Evropska komisija.
 
Nacrt zakona, koji je predvodila potpredsjednica Evropske komisije za transparentnost Vera Jourova, osmišljen je kako bi se zaštitio medijski pluralizam i nezavisnost medija usred “rastuće zabrinutosti oko vlasništva i potencijalnog uplitanja vlade u rad medija”. Od svih ispitanika, 52 posto njih je izrazilo zabrinutost za pad slobode medija dok su Poljaci najviše zabrinuti (63 posto), a isto važi i za skoro polovinu ispitanih u Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj.
 
Studija, koja je provedena u periodu od 16 dana u februaru, pokazala je da je 59 posto ispitanika podržalo davanje dodatnih ovlasti EU za zaštitu medijskih sloboda.
 
U Mađarskoj je najveći broj ispitanika, 47 posto, koji misle da mediji u njihovoj zemlji nisu slobodni, dok je isti broj ispitanika u Češkoj - 47 posto - izrazilo najveću podršku za medijsku nezavisnost.
 
Jedan od autora ovoga izvještaja je i Vaclav Štetka sa Univerziteta Loughborough u Velikoj Britaniji.
 
“Ljudi u Mađarskoj i Poljskoj nešto manje podržavaju, na primjer, slobodu javnih servisa, ili ulogu vlasnika medija u određivanju sadržaja medija. Dakle, ono što vidimo je prilično oštra podjela, ovisno o političkim preferencijama i pristrasnosti”, rekao je.
 
Dodao je da se više od polovine ispitanih u zemljama obuhvaćenim istraživanjem slaže da EU treba da uvede sankcije ili kazne zemljama koje ometaju slobodu ili nezavisnost medija.
 
Anketu o slobodi medija sproveli su češki Komitet za uređivačku nezavisnost u saradnji sa Češkim komitetom Međunarodnog instituta za štampu.
 
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.