U Srbiji za tri mjeseca prijavljeno 18 slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara

U Srbiji za tri mjeseca prijavljeno 18 slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara

U Srbiji za tri mjeseca prijavljeno 18 slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara

U prvi šest mjeseci formirano šezdeset predmeta koji se tiču bezbjednosti novinara u Srbiji.

foto: Foto baza/Ajdin Kamber

Vrhovno javno tužilaštvo Republike Srbije dostavilo je Stalnoj grupi za bezbjednost novinara posljednji kvartalni izvještaj u kojem se navodi da je za tri mjeseca u toj zemlji bilo 18 prijavljenih slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara, objavio je krajem prošle sedmice portal Bezbedni novinari.

Navedeni podaci odnose se na period od početka jula do kraja septembra ove godine. U julu je, kako se navodi, prijavljeno osam, u augustu šest i u septembru četiri takva slučaja.

Bezbedni novinari pišu da je u prvih devet mjeseci ove godine, od 1. januara do 30. septembra, formirano 60 predmeta koji se tiču ugrožavanja bezbjednosti novinara, što je manje u odnosu na prošlu godinu kada je pomenuto tužilaštvo zabilježilo 65 takvih slučajeva.

Osim toga, Vrhovno javno tužilaštvo je izvijestilo da je u prvih devet mjeseci ove godine u slučajevima ugrožavanja sigurnosti novinara doneseno 16 prvostepenih ili konačnih odluka, što je nešto više od četvrtine ukupnog broja predmeta. Od toga je, kako se navodi, u periodu od početka jula do kraja septembra bilo pet takvih odluka.

U 18 prijavljenih slučajeva koji se odnose na period od početka jula do kraja septembra najčešće prijavljivani slučajevi su oni koji se odnose na kršenje člana 138 Krivičnog zakonika, uglavnom zbog ugrožavanja sigurnosti novinara prijetnjama.

Od tih 18 slučajeva, kako pišu Bezbedni novinari, razmatrani su slučajevi prijetnji Dragoljubu Petroviću, glavnom i odgovornom uredniku lista Danas, Ivi Ogarević, novinarki Blica, Sanji Petrov iz vranjske Slobodne reči (predmet ustupljen tužilaštvu u Vranju), te dva slučaja prijetnji Jeleni Trajković sa Sport kluba, i drugi.

Bezbedni novinari pišu da novinarska udruženja u Srbiji nastavljaju bilježiti veći broj različitih vrsta napada i pritisaka na novinare u odnosu na navedeno tužilaštvo. Njihova statistika je različita i zbog toga što novinari ne prijavljuju tužilaštvu sve napade, ali i zato što novinarska udruženja u baze stavljaju i različite forme pritisaka na novinare koji, kako se navodi, ne predstavljaju krivična djela.

Prema bazi napada na novinare Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kako prenose Bezbedni novinari, ove godine je do kraja septembra bilo 146 slučajeva napada i pritisaka na novinare.

Bilten Stalne grupe za bezbjednost novinara za period juli-septembar dostupan je na ovom linku.

Izvor: NUNS, Bezbedni novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.