U Srbiji priveden i ispitan urednik crnogorskog “Standarda”

U Srbiji priveden i ispitan urednik crnogorskog “Standarda”

U Srbiji priveden i ispitan urednik crnogorskog “Standarda”

Srbijanske sigurnosne službe privele su i ispitale crnogorskog novinara tokom rada na zadatku.

foto: standard.co.me

Novinar i urednik podgoričkog Standarda, Samir Rastoder, priveden je i ispitan na jugu Srbije u blizini Kraljeva pored kojeg je prolazio dok je bio na radnom zadatku, saopšteno je iz te redakcije. Sa njim je priveden i taksista koji ga je vozio, a obojica su nakon saslušanja pušteni. Osim policije, navodi Standard, ispitivali su ga i agenti Bezbednosno-informativne agencije  (BIA).

„Nakon što je uhapšen, službenici srbijanske policije i agenti BIA-e su ga neosnovano maltretirali punih šest sati, isljeđivali i skidali do gole kože! Tom prilikom, Rastoder je nezakonito pretresan, a oduzet mu je i mobilni telefon, koji je sve vrijeme njegovog zadržavanja bio u rukama agenata, koji su ga po svemu sudeći detaljno pregledali“, naveli su iz „Standarda“.

Nakon što Rastoder nije odgovarao na redakcijske pozive, njegove kolege su, kako tvrde iz Standarda, crnogorskoj policiji prijavile njegov „nestanak“ i na njegov broj telefona poslali poruke da će  „slučaj tretirati kao otmicu“, prenosi Cenzolovka.

Prema navodima Standarda, policajci su novinara ispitivali o detaljima putovanja i njegovog boravka u Srbiji, o njegovom mišljenju o političkoj situaciji i predstavnicima vlasti Srbije, a potom i mišljenju o crnogorskom priznanju Kosova i prijemu Crne Gore u NATO, prenosi srbijanski list Danas.

„Sve ovo navodi na zaključak da je interesovanje agenata BIA-e imalo sasvim drugu pozadinu od one koju su šturo saopštili da se navodno sumnjivo kretao rutom gde je prolazila štićena ličnost“, piše crnogorske Vijesti i navode da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i BIA do sada nisu odgovorili zbog čega su priveli i ispitivali Rastodera.

Srbijanski i crnogorski mediji prenose kako je portal IN4S objavio da su „srbijanske bezbjednosne službe presrele“ Rastodera koji je navodno „nosio 1.500 eura svjedoku saradniku u sudskom procesu za pokušaj terorističkog napada Saši Sinđeliću“.  Kako prenosi Cenzolovka, isto se navodi i u Saopštenju opozicionog Demokratskog fronta (DF-a). Standard je demantovao ove informacije i naveo ih kao neistinite.

Crnogorski državni organi se do sada nisu oglasili povodom privođenja urednika portala Standard. Taj portal piše da je njihova redakcija podnijela krivičnu prijavu Centru bezbjednosti u Podgorici protiv MUP-a Srbije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA), zbog torture kojoj je bio izložen njihov urednik.

Izvori: Cenzolovka, Vijesti.me, Standard.co.me, Danas.rs

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.