Crna Gora: Napad na novinara Tufika Softića

Crna Gora: Napad na novinara Tufika Softića

Novinar crnogorskog Monitora i Vijesti, Tufik Softić, pretrpio je napad eksplozivnom bombom koji se desio 11.8. ispred njegove kuće u Beranima. 

Foto: Vijesti.me

Eksploziv su bacile, za sada nepoznate osobe oko 22 sata, a na manje od metra od Softićevog automobila koji je parkirao dvadesetak minuta ranije. Softić je u vrijeme napada bio u kući sa suprugom i djecom. Ovo je drugi direktni napad na Softića. Naime, 2007. godine dva maskirana napadača udarili su ga palicama po glavi i teško ozlijedili. Osobe koje su brutalno pretukle Softića još uvijek nisu izvedene pred lice pravde. 

Napad na novinara Tufika Softića i prethodni slučajevi nasilja nad medijima i novinarima moraju biti temeljno istraženi, a počinioci procesuirani, poručeno je iz delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, prenose Vijesti. Delegacija poziva vlasti da hitno istraže i krivično gone počinioce napada iz 2007. godine, kao i one koji su učestvovali u posljednjem incidentu u nedjelju uveče protiv Tufika Softića.

Iz Delegacije su podsjetili da je sloboda medija osnovno pravo zaštićeno međunarodnim pravom i jedan od stubova demokratije.