U Japanu zatvorske kazne do godine dana za online uvrede

U Japanu zatvorske kazne do godine dana za online uvrede

U Japanu zatvorske kazne do godine dana za online uvrede

Japanski zvaničnici su pokrenuli borbu protiv online zlostavljanja nakon samoubistva 22-godišnje reality zvijezde.
 
foto: Pixabay
 
Online uvrede u Japanu od četvrtka će se kažnjavati kaznom do godine dana zatvora, kada je na snagu stupio novi zakon, kao dio napora te zemlje da se uhvati u koštac s nasiljem na internetu.
 
Osobe osuđene za uvrede na internetu mogu biti kažnjene i do 300.000 jena (nešto više od 2.200 dolara). Ranije je kazna iznosila zatvor od 30 dana i do 10.000 jena (75 dolara).
 
Japanski zvaničnici pokrenuli su borbu protiv cyber maltretiranja nakon što je 22-godišnja reality zvijezda Hana Kimura iz popularnog Netflixovog showa “Terrace House” u maju 2020. izvršila samoubistvo. Kimura je bila predmet zlostavljanja na internetu. Njena majka se snažno zalagala za politiku protiv cyber maltretiranja nakon njene smrti. 
 
Dvojica muškaraca u prefekturama Osake i Fukuija kažnjena su novčano zbog uvreda objavljenih na račun TV ličnosti Kimure prije njene smrti, ali je dio javnosti izrazio zabrinutost da su kazne bile preblage, što je dovelo do pokretanja zakonskih promjena.
 
Zakonodavno vijeće Ministarstva pravde Japana preporučilo je ministru pravosuđa Yoshihisau Furukawau prošlog oktobra da kazne budu strože.
 
Zakon je usvojen na plenarnoj sjednici Gornjeg doma 13. juna nakon što je vladajuća Liberalno-demokratska partija postigla dogovor sa ostalim političkim partijama da se donese dopunska odredba koja propisuje da će se u roku od tri godine od njegovog donošenja izvršiti revizija kako bi se utvrdilo da li se nepravedno ograničava sloboda govora.
 
Furukawa je u utorak rekao da je primjena strožih kazni bila značajna jer “pokazuje pravnu procjenu da je (cyber maltretiranje) zločin s kojim se treba ozbiljno pozabaviti i da djeluje kao sredstvo odvraćanja”.
 
Takođe je naglasio da taj potez neće djelovati kao “neopravdano ograničenje slobode izražavanja”.
 
No, prema riječima Seiho Choa, advokata iz Japana, ne postoje jasne definicije onoga šta se smatra uvredom, kako je kazao za CNN. Zakon kaže da uvreda znači omalovažavanje nekoga bez isticanja određene činjenice o osobi, za razliku od klevete, koja je klasifikovana kao omalovažavanje nekoga uz ukazivanje na određenu činjenicu o toj osobi. „U ovom trenutku, čak i ako neko nazove lidera Japana idiotom, onda bi to možda prema revidiranom zakonu moglo biti klasifikovano kao uvreda“, rekao je Cho.
 
Ujedinjeno Kraljevstvo također ima zakone koji kriminalizuju „grubo uvredljive“ javne poruke, a nekoliko osoba je uhapšeno i kažnjeno zbog takvih objava na Twitteru. 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.