Twitter raspustio Vijeće za povjerenje i sigurnost

Twitter raspustio Vijeće za povjerenje i sigurnost

Twitter raspustio Vijeće za povjerenje i sigurnost

Odluka o raspuštanju ovog vijeća je razlog za ozbiljnu zabrinutost, kažu iz CPJ.
 
foto: Brett Jordan on Unsplash
 
Kompanija Twitter u ponedjeljak je raspustila Vijeće za povjerenje i sigurnost, volontersku i savjetodavnu grupu formiranu 2016. godine, piše Reuters.
 
“Dok Twitter prelazi u novu fazu, ponovo procjenjujemo kako najbolje donijeti eksterne uvide u naš rad na razvoju proizvoda i pravila. Kao dio ovog procesa, odlučili smo da Vijeće za povjerenje i sigurnost nije najbolja struktura za to”, stoji u e-mailu koji je poslat članovima Vijeća za povjerenje i sigurnost, a koji je pročitao Reuters.
 
U ovoj elektronskoj pošti stoji i kako će Twitter raditi “brže i agresivnije” na tome da ta društvena mreža postane sigurno, informativno mjesto i da će nastaviti pozdravljati ideje Vijeća o tome kako da postignu ovaj cilj.
 
Washington Post je, kako prenosi Reuters, objavio da je e-mail sa Twittera stigao manje od sat vremena prije nego što su članovi Vijeća trebalo da se sastanu sa rukovodiocima kompanije putem platforme Zoom.
 
Prošle sedmice su tri članice Vijeća dala ostavke navodeći zabrinutost za sigurnost korisnika Twittera. Eirliani Abdul Rahman, Anne Collier i Lesley Podesta dale su ostavke, a u pismu upućenom javnosti povodom ostavki navodi se, između ostalog, da sudeći prema istraživanjima, sigurnost i dobrobit korisnika Twittera je u padu, i da je to suprotno onome što tvrdi Elon Musk, novi vlasnik Twittera. 
 
“Osnivanje Vijeća predstavljalo je opredijeljenost Twittera da se odmakne od pristupa sigurnosti korisnika usmjerenog na Sjedinjene Američke Države, čvršće saradnje među regijama i važnosti da u timu za sigurnost ima ljudi s dubokim iskustvom. Ta posljednja predanost više nije evidentna, s obzirom na nedavnu izjavu Twittera da će se više oslanjati na automatizovano moderiranje sadržaja”, navodi se između ostalog u pismu u kome takođe i podsjećaju na takvu odluku ove platforme.
 
Vijeće se sastojalo od raznih organizacija za građanska prava, akademika i drugih tijela koja su se zalagala za sigurnost i savjetovalo je Twitter u razvoju proizvoda, programa i pravila.
 
Iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), organizacije koja je bila dugogodišnji član Vijeća za povjerenje i sigurnost Twittera, navode da su zabrinuti zbog ovog poteza Twittera i kažu kako je ovo Vijeće radilo na uklanjanju potencijalne štete korisnicima Twittera, uključujući novinare.
 
“Mehanizmi kao što je Vijeće za povjerenje i sigurnost pomažu platformama kao što je Twitter da shvate kako se pozabaviti štetom i suprotstaviti se ponašanju koje cilja na novinare”, kazala je predsjednica CPJ-a Jodie Ginsberg.
 
“Odluka o raspuštanju Vijeća za povjerenje i sigurnost razlog je za ozbiljnu zabrinutost, posebno jer je u kombinaciji sa sve neprijateljskim izjavama vlasnika Twittera Elona Muska o novinarima i medijima”, dodala je.
 
Takve izjave, prema njenom mišljenju, podstiču nepovjerenje u vitalnu ulogu koju novinari imaju u društvu. Dodala je da Twitter mora igrati konstruktivnu ulogu u osiguranju toga da novinari i šira javnost budu u mogućnosti da primaju i saopštavaju informacije bez straha od odmazde.
 
Otprilike polovina radne snage na Twittera - oko 3.700 zaposlenih - otpušteno je otkako je Elon Musk preuzeo kompaniju, a više od 1.000 je dalo ostavke, među kojima je i Yoel Roth, bivši šef povjerenstva i sigurnosti kompanije.
 
Izvor: Reuters, CPJ
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.