Tužilaštvo u Novom Sadu će odlučivati o prijavi protiv Dinka Gruhonjića i Ane Lalić

Tužilaštvo u Novom Sadu odlučivaće o prijavi protiv Dinka Gruhonjića i Ane Lalić

Tužilaštvo u Novom Sadu će odlučivati o prijavi protiv Dinka Gruhonjića i Ane Lalić

Uhapšene su i dvije osobe zbog prijetnji Lalić i Gruhonjiću.

foto: Facebook

Iz Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu jučer su saopštili da su krivičnu prijavu protiv profesora Dinka Gruhonjića i novinarke Ane Lalić zbog navodnog krivičnog djela "izazivanje nacionalne, rasne i vrske mržnje i netrpeljivosti" ustupili u nadležnost i dalje postupanje Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

„Ovakva odluka je doneta imajući u vidu da je u oba slučaja prijavljeno krivično delo izvršeno u inostranstvu, u Dubrovniku, u Republici Hrvatskoj, na festivalu ‘Rebedu’, te da je Zakonikom o krivičnom postupku propisano da kada je krivično delo izvršeno van teritorije Republike Srbije, nadležan je sud na čijem području osumnjičeni imaju prebivalište“, saopšteno je iz VJT-a.

Prijavu protiv novinarke Lalić i profesora Gruhonjoća su, kako piše u saopštenju VJT-a, podnijeli iz Srpske stranke Zavetnici, 1. aprila ove godine.

Istog dana je, kako javlja Radio Slobodna Evropa (RSE), član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić rekao da su u Srbiji uhapšene dvije osobe zbog prijetnji predsjednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ani Lalić i novinaru i profesoru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću.

Zbog prijetnji upućenih Ani Lalić, 30. marta je uhapšena osoba za kojom je bila raspisana potraga, a prilikom pretresa, pronađeni su dokazi da je ista osoba prijetila i Dinku Gruhonjiću.

Matić je, prema pisanju RSE, rekao da, iako je tužilaštvo predložilo pritvor, sud je odbio taj prijedlog i uhapšenoj osobi odredio mjeru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor. Dodao je da je 28. marta u Novom Sadu privedena druga osoba zbog ugrožavanja bezbjednosti novinarke Ane Lalić.

Gruhonjić je na meti napada desničarskih grupa i predstavnika vlasti nakon što je na internetu objavljen montiran snimak u kome navodno veliča ustaškog zločinca Dinka Šakića, piše RSE.

Grupa muškaraca je 26. marta blokirala Filozofski fakultet u Novom Sadu tražeći da se profesoru Gruhonjić uruči otkaz. Zbog napada na Gruhonjića, u Novom Sadu su organizovani i skupovi podrške na kojim su se okupili profesori Filozofskog fakulteta, studenti i građani kako bi mu izrazili podršku. Podršku su, putem pisma, uputili i univerzitetski profesori iz regiona.

Gruhonjić je i ranije bio izložen prijetnjama i napadima zbog izražavanja svojih stavova i mišljenja. U julu prošle godine je nakon gostovanja na N1 televiziji, tokom kojeg je rekao da se u Srebrenici dogodio genocid, bio izložen pritiscima iz Republike Srpske i predsjednika RS Milorada Dodika i njegovih medija, rekli su iz NDNV-a.

Prijetnjama smrću izložena je i Ana Lalić nakon što je javno iskazala stav o gradnji crkve u novosadskom naselju Liman. Lalić je, kako piše RSE, dobila na hiljade prijetnji putem društvenih mreža, ali i na privatni telefon jer je 8. marta na tribini u Dubrovniku kritikovala nacionalizam u Vojvodini i namjeru o izgradnji pravoslavne crkve u blizini novosadske plaže.

Zbog napada na Gruhonjića i Lalić, reagovala je i grupa od 80 intelektualaca i javnih ličnosti iz Srbije i regiona koja je, kako piše RSE, 25. marta uputila "Apel za slobodu javne reči i kritičkog mišljenja" u kojem su zahtijevali od međunarodne zajednice da zaštiti živote novinarke Ane Lalić i novinara i profesora Dinka Gruhonjića iz Novog Sada.

Izvor: RSE, VJT

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.