Tužilaštvo BiH podiglo prvu optužnicu zbog negiranja genocida

Tužilaštvo BiH podiglo prvu optužnicu zbog negiranja genocida

Tužilaštvo BiH podiglo prvu optužnicu zbog negiranja genocida

Protiv optuženog Vojina Pavlovića je u toku i drugi postupak zbog veličanja ratnih zločinaca.

foto: Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) objavilo je danas da je podignuta optužnica protiv Vojina Pavlovića iz Bratunca za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti.

Optuženi se tereti da je u junu pa do 12. jula 2023. godine na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme održavaja komemoracije 11. jula 2023. godine i ukopa žrtava genocida u općini Srebrenica, kao predsjednik upravnog odbora Udruženja „Istočna Alternativa“ Republike Srpske (RS) svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida. Isticao je plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravomoćnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Suda BiH.

“U optužnici se navodi da je optuženi odobrio i pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa, javnosti učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom na samom skupu javnosti držao govor kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida utvrđen pravosnažnim presudama MKSJ i Suda BiH, čime je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 3. i stav 4. u vezi sa stavom 3. Krivičnog zakona BiH”, piše na stranici tužilaštva.

Optužnicu protiv Pavlovića je potvrdio i Sud BiH, a protiv njega se trenutno vodi još jedan postupak zbog veličanje ratnih zločinaca. Prema optužnici koja je podignuta u januaru ove godine, Pavlović se optužuje za veličanje Ratka Mladića, koji je u Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina.

Pavlović je u martu 2023. postavio transparent sa likom i ispisanom porukom u kojoj se veliča i podržava osoba osuđena za ratne zločine za šta je Tužilaštvo BiH navelo da je time izazvao uznemirenje i strah kod većeg dijela stanovnika na tom području koji su vidjeli postavljeni transparent u centru grada, a posebno kod povratničke populacije koja je pretrpjela teška stradanja u proteklom ratu. Suđenje u ovom postupku je, kako piše Klix.ba, počelo 1. aprila ove godine, a nastavak suđenja najavljeno je u maju.

Optužnica je podignuta na osnovu izmjena Krivičnog zakona koje je u julu 2021. godine nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a prema kojim je u BiH zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Izvor: Tužilaštvo BiH

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.