Podignuta prva optužnica za veličanje ratnog zločinca

Vojin Pavlović optužen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti

Podignuta prva optužnica za veličanje ratnog zločinca

Optužnica je podignuta na osnovu izmjena Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Valenzin Inzko.

foto: Tužilaštvo BiH

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) podigao je optužnicu protiv Vojina Pavlovića iz Bratunca za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 6. Krivičnog zakona BiH, a optužnicu je potvrdio Sud BiH.

Ovu informaciju je jučer objavilo Tužilaštvo BiH, a mediji su prenijeli da je riječ o prvoj optužnici Tužilaštva BiH za veličanje ratnih zločinaca, u ovom slučaju veličanja Ratka Mladića, koji je u Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina. 

Optužnica je podignuta na osnovu izmjena Krivičnog zakona koje je prije dvije i po godine nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. U ovim izmjenama se, između ostalog, navodi da će se kazniti zatvorskom kaznom od najmanje tri godine osoba koja na bilo koji način veliča lice osuđeno pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

Pavlović, rođen 1976. godine, tereti se da je 10. marta prošle godine u Bratuncu svjesno veličao osobu koja je osuđena pravosnažnom presudom Međunarodnog suda za krivično gonjenje osoba odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine za krivično djelo genocid.

On je, kako se navodi na stranici Tužilaštva BiH, kao predsjednik upravnog odbora Udruženja “Istočna Alternativa“ Republike Srpske (RS), kao i stanovnik Bratunca, postavio transparent sa likom i ispisanom porukom u kojoj se veliča i podržava osoba osuđena za ratne zločine.

Pavlović je, prema saopštenju Tužilaštva BiH, time izazvao uznemirenje i strah kod većeg dijela stanovnika na tom području koji su vidjeli postavljeni transparent u centru grada, a posebno kod povratničke populacije koja je pretrpjela teška stradanja u proteklom ratu. 

Nije prvi put da je Pavlović vrijeđao i ponižavao žrtve i preživjele u genocidu u Srebrenici. U centru Srebrenice, 23.6.2020., dok su u toku bile pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida, Pavlović je zalijepio plakat sa likom Ratka Mladića u kojem je pozvao građane da obilježe 11. juli kao dan oslobođenja Srebrenice.

Pavlović je za Radio Slobodna Evropa izjavio da želi prvi put obilježiti “dan oslobođenja Srebrenice”, što ne smatra ni provokacijom ni zastrašivanjem, naglasivši da “oni smatraju da je RS i Srebrenica oslobođena 11. jula i to je istorijski događaj za srpski narod. Ne želimo nikog da provociramo. Sažalijevamo sve ono što se desilo jula 1995.” 

Radio Slobodna Evropa piše da je Pavlović član desničarske Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj, koja nosi ime haškog osuđenika i vatrenog zagovornika “velike Srbije” tokom ratova devedesetih. Godinama je bio odbornik ove stranke u Skupštini opštine Bratunac, a protiv njega je podneseno više krivičnih prijava, između ostalog i za negiranje genocida, te veličanje ratnih zločinaca.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koristeći Bonska ovlaštenja, nametnuo je u julu 2021. izmjene Krivičnog zakona kojim je zabranjeno negiranje zločina,“na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju”.

BIRN BiH je prošle godine objavio istraživanje u kojem je istaknuto da su tužioci Državnog tužilaštva odbacili 27 prijava za negiranje genocida i veličanje zločinaca

 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.