Turski sud oslobodio novinara uhapšenog na osnovu Zakonu o dezinformacijama

Turski sud oslobodio novinara uhapšenog na osnovu Zakonu o dezinformacijama

Turski sud oslobodio novinara uhapšenog na osnovu Zakonu o dezinformacijama

Sinan Aygul je prva osoba koja je pritvorena prema novom Zakonu o dezinformacijama. 
 
foto: Twitter / Sinan Aygul
 
Turski sud je 23. decembra 2022. naredio puštanje novinara Sinana Aygula iz pritvora koji je uhapšen na osnovu novog Zakonu o dezinformacijama u Turskoj, piše Reuters. 
 
Aygul je u videu objavljenom na Twitteru u petak rekao da je pušten nakon što je njegov advokat uložio prigovor na nalog za pritvor.
 
“Ponovo sam slobodan nakon deset dana zatočeništva”, kazao je na snimku. “Nadam se da ni ja ni bilo ko od mojih kolega novinara neće morati da doživi takvu situaciju”, dodao je.
 
Sinan Aygul bio je prva osoba koja je pritvorena prema novom zakonu, koji je turski parlament usvojio prije dva mjeseca. Vlada te zemlje kaže da mu je cilj zaštita javnosti, dok kritičari kažu da bi se mogao zloupotrijebiti kako bi se ugušilo neslaganje.
 
Aygul, novinar u provinciji Bitlis u Turskoj u kojoj većinski žive Kurdi, napisao je sredinom decembra na Twitteru da je 14-godišnja djevojčica navodno žrtva seksualnog zlostavljanja u koje su bili uključeni i policajci i vojnici. U nizu tvitova, Aygul, koji je i predsjednik Udruženja novinara Bitlisa, rekao je da mu je lokalni guverner rekao da je priča neistinita nakon što je napisao objavu o navodnom incidentu.
 
Povukao je objave i izvinio se što ih je napisao, a da nije potvrdio priču s vlastima, ali je ipak uhapšen 14. decembra 2022. Sud koji je naredio hapšenje zaključio je da bi njegovi postupci mogli izazvati strah i paniku u javnosti i da bi mogli poremetiti mir u zemlji s obzirom na veličinu njegove publike.
 
U svojoj izjavi sudu, Aygul je rekao da je ispravio svoju grešku nakon razgovora s vlastima, da je izbrisao početni tweet te da nije namjeravao počiniti zločin.
 
Njegov advokat Diyar Orak nakon hapšenja je za Reuters izjavio da je njegovo pritvaranje bilo nezakonito.
 
“Provedba zakona koja je korištena prvi put koliko mi znamo, budući da ga je pravosuđe tumačilo na ovaj način, brine nas da će se slične istrage i hapšenja povećati u budućnosti”, kazao je.
 
Zakon, koji predviđa zatvorsku kaznu do tri godine za svakoga ko širi lažne ili obmanjujuće informacije, izazvao je zabrinutost zbog napada na medije nakon što je Reutersova istraga, kako piše ova agencija, pokazala kako su pritisak vlasti i autocenzura transformisali glavne turske medije.
 
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.