Međunarodne organizacije pozivaju vlasti Turske da oslobode 11 uhapšenih novinara

U Turskoj uhapšeno 11 novinara, međunarodne organizacije pozivaju Tursku da ih oslobode

Međunarodne organizacije pozivaju vlasti Turske da oslobode 11 uhapšenih novinara

Privođenja novinara su se dogodila u sklopu akcije koju vlasti Turske nazivaju “antiterorističkom operacijom”.
 
foto: Dicle Fırat (DFG) / IPI
 
Međunarodni institut za štampu (IPI) javlja da je 11 kurdskih novinara u Turskoj uhapšeno 25. oktobra 2022. godine pozivajući turske vlasti da ih oslobode, uključujući i sve ostale medijske radnike koji se nalaze iza rešetaka.
 
Privođenja novinara su se dogodila u nekoliko različitih gradova u sklopu akcije koju vlasti Turske nazivaju “antiterorističkom operacijom”. Jedanaest novinara privedeno je u gradovima Ankara, Istanbul, Van, Diyarbakır, Urfa, Mersin i Mardin u istovremenim pretresima kuća u sklopu antiterorističke istrage koju je vodilo Glavno javno tužilaštvo Ankare. 
 
Uhapšeni su, kako su javile međunarodna novinarska udruženja, Diren Yurtsever, Selman Güzelyüz, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Berivan Altan, Zemo Ağgöz, Ceylan Şahinli, Mehmet Günhan, Habibe Eren, Öznur Değer, Derya Ren.
 
IPI navodi da Turska redovno zloupotrebljava Zakon o borbi protiv terorizma kako bi ciljala novinare, koji su često predmet proizvoljnih optužbi i zatvaranja. Dodaju da privođenje novinara odgovara obrascu ozbiljnih napada na slobodu medija u Turskoj. 
 
Prema pisaju Međunarodne federacije novinara (IFJ), pretresene su prostorije dva prokurdska medija, a razlog njihovog hapšenja su navodni odnosi ovih novinara sa zabranjenim kurdskim militantima. Na meti su bili novinari Mesopotamia Agency i JINNEWS, oba prokurdske medijske redakcije.
 
Protiv privedenih novinara izrečena je 24-satna mjera ograničenja. Uvedena su ograničenja za advokate, a iz IPI-ja pišu kako se u Turskoj prema advokatima često uskraćuje pristup klijentima novinara i informacijama o predmetima, što otežava uspostavljanje efikasne odbrane.
 
Kopredsjedavajući Udruženja novinara Dicle Fırat (DFG) i novinar Dicle Müftüoğlu rekao je za IPI da su o detaljima ove operacije saznali nakon informacije koja je kružila unutar nekih WhatsApp grupa za novinare sa sjedištem u Ankari. Prema tim informacijama navodi se da su “osumnjičeni prerušeni u novinare vodili medijske aktivnosti u ime zabranjene PKK”.
 
U službenom saopštenju Generalna direkcija za sigurnost Ankare je na društvenim mrežama navela da je „11 osumnjičenih sa potjernica za 14 osoba privedeno  u istovremenim operacijama u sklopu antiterorističke operacije protiv novinske agencije Mezopotamya, koja funkcioniše u okviru Vijeća za štampu terorističke organizacije PKK/KCK i objavljuje vijesti kako bi potaknuo javnost na mržnju i neprijateljstvo koje je otkriveno nakon tehničkog istraživanja”. U saopštenju se navodi i da je oduzet veći broj digitalnog materijala, knjiga i dokumenata. Uz službeno saopštenje priložen je i kratki video koji su objavile snage sigurnosti, a na kojem se vidi kako nekoliko novinara nasilno odvode iz svojih domova, stavljaju im lisice na ruke i guraju im glave prema zemlji.
 
Ranije ovog mjeseca, kako podsjećaju iz IPI-ja, njihova delegacija zajedno sa Reporterima bez granica (RSF) i delegacijom online medija Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa otputovale su u Diyarbakir u sklopu misije za slobodu medija u Turskoj. Članovi delegacije su se sastali sa Udruženjem novinara Dicle Fırat i lokalnim novinarima.
 
Delegacija koju je predvodio IPI saslušala je novinare koji su, kako navode, izrazili zabrinutost u vezi sa stalnim pravnim uznemiravanjem, pritvaranjima, praćenjem i nadzorom, za koje su rekli da je rezultat toga što se bave novinarstvom i toga što su Kurdi. Navedene delegacije su takođe održale kratke demonstracije u znak solidarnosti sa 15 drugih novinara i jednim medijskim radnikom koji su uhapšeni u junu 2022. u Diyarbakiru pod optužbom za terorizam.
 
Izvor: EFJ, IFJ, IPI
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.