Turska traži doživotnu kaznu za novinare Cumhuriyeta

Turska traži doživotnu kaznu za novinare Cumhuriyeta

Turska traži doživotnu kaznu za novinare Cumhuriyeta

Tursko tužilaštvo zatražilo je doživotne zatvorske kazne za novinare opozicionog lista Cumhuriyet, Cana Dündara i Erdema Güla.
 
Foto: PEN
 
Od suda u Istanbulu zatraženo je da se Can Dündar, koji je urednik Cumhuriyeta, kao i Erdem Gül, šef ureda lista u Ankari, kazne kombinovanom doživotnom zatvorskom kaznom, bez mogućnosti pomilovanja, kao i sa dodatnih 30 godina boravka u zatvoru.
 
Dva novinara optužena su za špijunažu zbog otkrivanja državne tajne, objavljivanjem informacije da je vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pokušala poslati oružje pripadnicima ISIS-a u Siriji.
 
„Politički motivirani progoni novinara ponovo su u porastu u Turskoj. Prijetnje doživotnim kaznama uzrokuju zastrašivanja reportera i vode u samocenzuru. Čini se da predsjednik Erdogan namjerava na sve načine kontrolisati izvještavanje o turskom učešću u sukobima u Siriji i sa Kurdima jugoistočno“, izjavio je Robert Mahoney, zamjenik izvršnog direktora Komiteta za zaštitu novinara.
 
Nije neobično da tursko tužilaštvo traži kombinovane kazne, ali ta je praksa uobičajena u slučajevima koji uključuju nasilne zločine, kao što je ubistvo. Pooštrena doživotna kazna podrazumijeva i teže uslove, kao što su posebne restrikcije koje se odnose na slobodno vrijeme zatvorenika.
 
Komesar Evropske unije za proširenje, Johannes Hahn, izjavio je kako je „šokiran“ težinom kazne koja je zatražena, dok su iz organizacije Human Rights Watch poručili da su optuženi „samo radili svoj posao novinara i ništa više od toga“.
 
U spornom izvještaju koji je objavljen u maju prošle godine, list Cumhuriyet objavio je video policije koja pronalazi oružje u kamionima, za koje su tvrdili da su u vezi s obavještajnom službom Turske. S druge strane, turski zvaničnici tvrde kako su kamioni, koje je policija presrela u blizini sirijske granice, nosili humanitarnu pomoć za manjinsku turkmensku zajednicu u Siriji.
 
Izvori: BBC, CPJ