Turska: Doživotna zatvorska kazna prijeti kolumnistima Zamana

Turska: Doživotna zatvorska kazna prijeti kolumnistima Zamana

Turska: Doživotna zatvorska kazna prijeti kolumnistima Zamana

Dugotrajne kazne zatvora koje tužilaštvo traži za 31 bivših uposlenika dnevne novine Zaman, uključujući devet doživotnih, je izuzetno okrutan čin političke osvete, poručuju iz organizacije Reporteri bez granica.

Ako sud presudi po optužnici – Sahin Alpay, Ahmet Turan Alkan, Ali Bulac, Mumtazer Turkone, Ibrahim Karayel, Mehmet Ozdemir, Mustafa Unal, Ihsan Duran Dagı i Orhan Kemal Cengiz će provesti ostatak života u najstrožim zatvorskim uslovima zbog toga što su pisali za Zaman, novinu koja je bila naklonjena pokretu Fetullaha Gulena do jula 2016. godine kada se desio pokušaj državnog udara.

Devetorica kojima prijeti doživotna kazna optuženi su da su „pokušali svrgnuti ustavni poredak“ i da su „pripadali terorističkoj organizaciji“, a tužilaštvo tvrdi da je namjera njihovih tekstova kritičnih prema vlasti bila da se stvori percepcija javnosti u korist državnog udara.

„Nezamislivo postaje norma u Turskoj“, rekao je predstavnik Reportera bez granica u Turskoj, Erol Onderoglu, „Da li će doživotna kazna postati standardna cijena za činjenje 'kriminala' u novinarstvu? Jedini cilj ovog manjkavog i zbrzanog suđenja je da se izvrši politička odmazda koju diktira vlada“. 

Sedamnaest optuženika su već više od godinu i po u pritvoru. Kolumnista Sahin Alpay je pušten nakon 18 mjeseci i od marta je u kućnom pritvoru.  

Turska se nalazi na 155. mjestu od 180 zemalja na Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica. Nakon pokušaja državnog udara, oko 150 medija je zatvoreno, a pokrenuta su masovna suđenja novinarima. Turska drži rekord u broju novinara iz rešetaka.

Izvor: RSF