Turska blokirala portale Deutsche Wellea i Glasa Amerike

Turska blokirala portale Deutsche Wellea i Glasa Amerike

Turska blokirala portale Deutsche Wellea i Glasa Amerike

Glas Amerike i Deutsche Welle su od 30. juna nedostupni za javnost u Turskoj.

foto: Carsten Koall/dpa

Turske vlasti blokirale su portale Glasa Amerike (Voice of America – VoA) i njemačkog javnog emitera Deutsche Wellea (DW) u toj zemlji, javlja Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i kažu kako je ta odluka najnoviji pokušaj da se ušutkaju mediji.
 
“Cenzura turskih vlasti nad međunarodnim emiterima Glasa Amerike i Deutsche Wellea je najnoviji pokušaj da se ušutkaju mediji koji imaju kritički pristup u izvještavanju, dok se ta zemlja priprema za održavanje izbora koji će se održati sljedeće godine”, istakla je Gulnoza Said, programska koordinatorica CPJ-a za Evropu i centralnu Aziju. Dodaje kako bi turske vlasti trebalo odmah poništiti blokadu portala i omogućiti svim medijima da rade slobodno.
 
U februaru je Regulatorno tijelo turske vlade za telekomunikacije (RTUK), naredilo Glasu Amerike, Deutsche Welleu i Euronewsu da podnesu zahtjeve za licence za emitere.
 
Euronews je uklonio sadržaj sa svoga portala i promijenio format kako bi izbjegao zahtjev za licenciranje, dok Glas Amerike i Deutsche Welle nisu postupili u skladu s tim zbog čega su postali nedostupni za javnost u Turskoj u četvrtak 30. juna.
 
Generalni direktor DW-a Peter Limbourg kazao je da će zahtjevi za licenciranje nalagati DW-u da “izbriše internetski sadržaj koji RTUK tumači kao neprikladan”, što je nazvao “jednostavno neprihvatljivim za nezavisnu radiodifuziju”. Limbourg je naveo i da će ovaj emiter poduzeti pravne mjere zbog ovoga slučaja.
 
RTUK je u saopštenju istakao da će ovim portalima pristup biti vraćen ako podnesu zahtjev za licence. 
 
U februaru su iz DW-a i VoA rekli da neće podnijeti zahtjeve za licence u Turskoj kako to traži RTUK prema zakonu o medijskoj regulativi u zemlji, za koji kritičari kažu da ima za cilj povećanje cenzure.
 
Reuters navodi kako se ogromna većina mainstream medija u Turskoj smatra bliskim vladi i da Turci sve više pribjegavaju alternativnim medijima, uključujući i društvene mreže, za pristup informacijama. Dodaju i da je Turska jedna od zemalja koja najviše zatvara novinare u svijetu, kao i da je često kritikuju zemlje Zapada, kao i grupe za ljudska prava.
 
Zahtjev da se traži licenca zasnovan je na regulativi koja je u Turskoj stupila na snagu 2019. godine, podsjeća dpa, a vlada je na taj način uvela dalekosežnu kontrolu internet platformi koje emituju filmove, video-snimke i radio program.
 
Izvor: CPJ, Reuters, dpa
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.