Trump smanjuje budžete javnih radio i TV stanica

Trump smanjuje budžete javnih radio i TV stanica

Trump smanjuje budžete javnih radio i TV stanica

Nacrt budžeta administracije predsjednika Trumpa pokazuje predloženo ukidanje finansiranja Korporacije za javno emitovanje, koja finansira javni radio i televizijski servis, kao i brojne javne radio i televizijske stanice širom SAD-a. 

Foto: Wikimedia Commons

Korporacija za javno emitovanje (CPB) nalazi se na listi nezavisnih organizacija, zajedno sa Nacionalnom fondacijom za umjetnost i Nacionalnim fondom za humanističke nauke, čije bi finansiranje od strane budžeta bilo ukinuto pod Trumpovim planovima, koji stupaju na snagu u oktobru ove godine. To je prvi put da je jedan američki predsjednik predložio takve mjere.

Fondovi Korporacije za javno emitovanje, koja od federalne vlade dobija 450 miliona dolara godišnje, čine manje od jedan posto izvora finansiranja za National Public Radio (NPR), ali su značajniji izvor finansiranja za javne radio stanice, čije godišnje pretplate čine do 40 posto ukupnog budžeta javnog radio servisa. Finansiranje emisija na javnom televizijskom servisu, poput Frontline-a i PBS (Public Broadcasting System) vijesti, također bi bilo pogođeno ovom odlukom.

"Ne postoji održiva zamjena za državno finansiranje koje omogućava da svi Amerikanci imaju pristup edukativnim i informativnim programima i servisima javnih medija. Ukidanje državne podrške CPB-u prvo bi oštetilo a zatim i uništilo ulogu javnih medija u predškolskom obrazovanju, javnoj sigurnosti, povezivanju građana sa našom istorijom i promociji dijaloga za Amerikance - i u ruralnim i u urbanim zajednicama", komentariše najave o budžetskim rezovima Patricia Harrison, direktorica Korporacije. 

Predstavnici Korporacije, NPR-a i PBS-a podsjećaju Kongres na vitalnu ulogu javnih medija u SAD-u i najavljuju da su spremni boriti se protiv ove odluke.

Izvor: Poynter, NPR, CNN