Trump se vraća na društvenu mrežu X (Twitter)

Trump se vraća na društvenu mrežu X (Twitter)

Trump se vraća na društvenu mrežu X (Twitter)

Trump se u četvrtak prvi put oglasio na ovoj drušvenoj mreži, nakon suspenzije računa u januaru 2021. godine.

Foto: Wikimedia

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump vratio se na društvenu mrežu X, poznatiju kao Twitter, gdje mu je prije više od dvije godine zabranjen pristup nakon što su njegove pristalice upale u zgradu sjedišta američke vlade Capitol Hill u znak protesta zbog njegovog gubitka na predsjedničkim izborima.

Reuters piše da je Trump, nakon što se predao vlastima u Georgiji pod optužbama za reketarenje i zavjeru zbog pokušaja da poništi izborne rezultate 2020. godine, u četvrtak objavio svoju fotografiju uz natpis: “Ometanje izbora! Nikad se ne predaj!” i link na njegovu web stranicu koju je pokrenuo nakon što mu je suspendovan račun na Twitteru.

Ovo je prva Trumpova objava koja je uslijedila devet mjeseci nakon što mu je sadašnji vlasnik X-a Elon Musk ukinuo suspenziju iz januara 2021. godine. Osim toga, Musk, koji je ovu društvenu mrežu kupio početkom oktobra prošle godine, pozdravio je Trumpov povratak prenoseći njegovu objavu na svom profilu.

Reuters navodi i da je najnovije Trumpovo oglašavanje na X-u imalo više od 14 miliona pregleda, 50 minuta nakon objave. U trenutku kada je Trumpov nalog trajno zabranjen u januaru 2021. na Twitteru, Trump je imao više od 88 miliona pratilaca. Njegov nalog je, kako piše Reuters, zabranjen zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilja nakon napada na Capitol Hill.

Prema pisanju Reutersa, Trump je koristio Twitter i druge društvene mreže za širenje teorija zavjere i iznošenje tvrdnji o tome da je njegov poraz na izborima 2020. rezultat prevare glasača.

U četvrtak navečer, Trump je “prekršio obećanje” da će se isključivo oglašavati putem svoje platforme Truth Social na kojoj ima 6,4 miliona pratilaca.

The Guardian navodi da Trumpov povratak na X sugeriše da on na platformu gleda kao na koristan alat u pokušaju da se vrati u Bijelu kuću. Trump, kako piše The Guardian, ostaje vodeći republikanski predsjednički kandidat za američke izbore 2024. godine, bez obzira na brojne tužbe sa kojima se suočava.

Izvor: Reuters, The Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.