Najmanje 125 prijavljenih slučajeva kršenja slobode medija tokom protesta u SAD-u

Najmanje 125 prijavljenih slučajeva kršenja slobode medija tokom tri dana američkih protesta

Najmanje 125 prijavljenih slučajeva kršenja slobode medija tokom protesta u SAD-u

Međunarodne organizacije za slobodu medija pozvale na prestanak napada i zastrašivanja novinara tokom protesta.

Foto: CPJ

Tokom protesta koji su zbog smrti Afroamerikanca Georga Floyda nastali širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) od 29. maja je prijavljeno najmanje 125 slučajeva kršenja slobode medija, piše Komitet za zaštitu novinara. Floyd je preminuo u pritvoru poslije nasilnog hapšenja od strane policajaca iz Minneapolisa Dereka Chauvina, koji je uhapšen i optužen za njegovu smrt.

US Freddom Tracker je tokom američkih protesta zabilježio 20 slučajeva hapšenja novinara koji su evidentirani putem društvenih mreža, vijesti ili kontakta sa uhapšenim novinarima. Tako su, naprimjer, tokom izvještavanja sa protesta u Las Vegasu uhapšene fotoreporterka Ellen Schmidt, koja radi za časopis Las Vegas Review-Journal, i freelance fotoreporterka Bridget Bennet, piše Reno Gazette Journal. Fotoreporterke su oslobođene dan poslije hapšenja.

Policija je tokom protesta hapsila novinare, napadala ih suzavcima, peper sprejevima ili gumenim mecima, pa čak i u slučajevima kada su novinari pokazivali svoje press akreditacije, piše Komitet za zaštitu novinara. Policija je odbila da skloni pištolj koji je bio uperen na novinarku javnog radija Minnesote, a uhapšena je i bila novinarska ekipa CNN-a tokom televizijskog javljanja uživo iz Minneapolisa.

Bellingcat piše da su policajci učestvovali u najmanje 50 slučajeva napada na novinare. Među primjerima navode se napadi na švedske i norveške novinare koji su pogođeni gumenim mecima. Fotoreporterka Linda Tirado je nakon ranjavanja gumenim metkom u oko izgubila vid.

Komitet za zaštitu novinara je pozvao vlasti SAD-a da prestanu sa napadima na novinare i medijske radnike koji izvještavaju sa američkih protesta, a predsjednik Evropske federacije novinara Mogens Blicher Bjerregard je rekao da zastrašivanje novinara u SAD-u mora prestati i da se novinarima mora osigurati bezbijedno izvještavanje sa protesta.

Izvor: CPJ, EFJ, Bellingcat

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.